Primele simptome de sarcină - apar la toate femeile?
Autor: Pavel Cătălina
În mod normal, primele simptome de sarcină sunt specifice și sunt comune majorităţii gravidelor. Manifestările sunt evidente în cea de-a patra săptămână de sarcină, însă unele femei pot experimenta chiar din prima săptămână de concepţie semne asociate fecundării precum schimbările bruşte în comportament, micţiuni dese ori oboseală inexplicabilă. Un test de sarcină şi/sau un control ginecologic servesc la stabilirea cu certitudine a sarcinii dinainte de oprirea menstruaţiei şi instalarea simptomelor aferente concepţiei. Mai mult, un control timpuriu se dovedeşte a fi salvator atât pentru mamă, cât şi pentru făt, în cazurile în care sarcina evoluează asimptomatic.
Care sunt primele simptome de sarcină?
Este important de reţinut că felul în care se manifestă o sarcină diferă de la o gravidă la alta. Unele femei experimentează totalitatea semnelor enumerate mai jos, alte viitoare mame prezintă doar jumătate sau o mică parte din aceste semnale, în timp ce unele femei nu acuză niciun simptom. În oricare dintre cazuri, este necesar ca gravida să îşi menţină calmul, fiindcă normalitatea unei sarcini o poate stabili doar medicul, în urma unor controale riguroase.
Primele simptome de sarcină cel mai frecvent întâlnite sunt:
- Greţurile matinale – resimţite în primul trimestru de sarcină, uneori şi în cel de-al doilea. Contrar denumirii lor, greţurile de la începutul perioadei de graviditate nu se produc doar dimineaţa, ci şi în timpul zilei. Unii specialişti consideră că aceste senzaţii neplăcute reprezintă o metodă naturală de apărare a organismului, ce previne ingerarea de alimente periculoase pentru mamă şi pentru făt. În această perioadă, medicii recomandă femeilor gravide să se alimenteze în mod sănătos şi suficient pentru ca nivelul zahărului din sânge să rămână la cote normale. În cazurile în care senzaţia este insuportabilă, medicul poate ajuta gravida să o controleze, prin prescrierea unui tratament medicamentos.
- Lipsa menstruaţiei – reprezintă unul dintre cele mai concludente semne ale gravidităţii. Cu toate acestea, există situaţii în care femeia prezintă şi după concepţie o sângerare vaginală uşoară, considerată a fi normală de către specialişti şi care poartă numele de „sângerare de implantare”. Acest tip de sângerare apare la aproximativ două săptămâni de la fecundare şi, adeseori, este însoţită de crampe, la fel ca în timpul menstruaţiei. Spre deosebire de aceasta din urmă, sângerarea de implantare presupune scurgeri de o mai mică intensitate şi de o culoare mai deschisă. În altă ordine de idei, lipsa menstruaţiei trebuie cercetată în corelaţie şi cu alte simptome pentru a identifica sarcina, fiindcă există multiple alte cauze ce generează dispariţia menstruaţiei precum un nivel de stres ridicat, boli grave, operaţii complexe, etc.
- Creşterea temperaturii bazale – temperatura bazală crește în timpul fazei luteale (perioada a ciclului menstrual cuprinsă între faza de ovulaţie şi începutul noii menstre şi care durează, în medie, 14 zile). În cazul fecundării, temperatura bazală rămâne ridicată până la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină.
- Modificări la nivelul sânilor – la începutul unei sarcini sânii devin dureroşi, se umflă, mameloanele, de asemenea, devin mai sensibile şi mai dureroase la atingere. Culoarea sfârcurilor se schimbă, la fel şi culoarea şi dimensiunea zonei areolare, iar venele de la nivelul sânilor se potenţează.
- Oboseala – la începutul sarcinii, organismul femeii traversează o serie de schimbări fiziologice, astfel pregătindu-se pentru etapele de dezvoltare a fătului; în etapa de început a sarcinii, creşte rata metabolismului, fapt care provoacă mamei o stare de oboseală. Gravida simte foarte des nevoia de a dormi, de a se odihni, dorinţă ce trebuie respectată fiindcă perioadele dese de repaus sunt mai mult decât indicate de către medici la inceputul sarcinii.
- Micţiuni dese şi în cantităţi mici – cauzate de hormonul sarcinii sau gonadotropina corionică umană (HCG). Acest hormon măreşte cantitatea de sânge din zona pelviană, ceea ce cauzează iritarea vezicii urinare.
- Schimbări la nivelul producţiei de salivă, a gusturilor reziduale, din cauza cărora gravida dezvoltă aversiuni pentru anumite alimente. De menţionat sunt şi poftele alimentare pe care unii specialişti le atribuie unei deficienţe de vitamine şi de minerale.
- Contracţiile uterine – determinate de creşterea fătului – secreţia de mucus cervical în cantităţi mai mari ca de obicei, constipaţia, intensificarea simţului olfactiv, acneea, schimbările emoţionale reprezintă alte simptome de sarcină des întâlnite. (1)
Este normală lipsa primelor simptome de sarcină?
Unele femei prezintă o mică parte dintre simptomele menţionate mai sus, dar există şi gravide care, oricât de ciudat ar părea, nu manifestă niciunul dintre semnele de sarcină amintite. În cazul celor din urmă, o stare de oboseală mai accentuată ca de obicei este şi singurul simptom „clasic” pe care îl prezintă în timpul sarcinii. Adesea, aceste gravide se îngrijorează şi se întreabă dacă fătul este sănătos, însă vizitele regulate la medic reuşesc să elimine îndoielile viitoarei mame şi sprijină dezvoltarea optimă a sarcinii. Chiar şi în absenţa simptomelor binecunoscute ale fecundării, gravidele cu sarcini asimptomatice se simt diferit comparativ cu perioada de dinaintea sarcinii şi fie sunt mai energice, fie se bucură de un libido accentuat ori de un apetit mai mare ca de obicei.
Pentru multe reprezentante ale sexului frumos, sarcina este considerată a fi una dintre cele mai frumoase etape ale vieţii lor şi este lipsită de modificările fiziologice sau de tulburările emoţionale pe care le acuză gravidele în general. Însă, chiar dacă sunt mai norocoase decât restul mamelor, femeile cu sarcini necomplicate sunt sfătuite să îşi verifice regulat starea de sănătate şi să îşi contacteze medicul de urgenţă dacă remarcă orice eveniment neobişnuit precum o sângerare inexplicabilă, greaţă, ameţeală ori dacă sunt afectate de o durere puternică, ascuţită. Aceste semne sunt, de cele mai multe ori, asociate cu afecţiuni severe şi pun viaţa mamei şi a fătului în pericol.
Sarcini lipsite de manifestările obişnuite prezintă şi femeile diagnosticate cu Sindromul Ovarului Polichistic (PCOS); în unele cazuri, acestea pot manifesta umflarea sânilor, apetit ridicat, greaţă, în primele săptămâni de sarcină, dar semnele nu sunt la fel de severe ca în cazul altor femei.
Chiar şi asimptomatică, o sarcină are toate şansele să se dezvolte normal dacă mama conştientizează că este gravidă şi dacă nu îşi neglijează starea de sănătate. Există şi femei (un caz din 7000) care nu realizează că au fost însărcinate decât în momentul naşterii. Acest lucru se petrece din cauza mai multor factori precum:
- Greutatea corporală: femeile supraponderale sau obeze suferă, adesea, de ciclu menstrual neregulat, iar, ca urmare a condiţiei lor, nu semnalează nici alte potenţiale simptome ale unei sarcini.
- Poziţionarea placentei în apropierea părţii frontale a uterului: amortizează mişcările fătului ce sunt, astfel, neglijate de către mamă sau interpretate, în mod greşit, drept gaze intestinale.
- Negarea: unele femei refuză să creadă că sunt gravide până în ultimul moment; această atitudine este des întâlnită la adolescente, dar poate fi prezentă şi la femeile care se află la a doua ori la a treia sarcină şi nu îşi doresc un nou membru în familie.
Astfel de situaţii sunt problematice, fiindcă fătul nu poate fi protejat de efectele consumului de alcool, cofeină, stupefiante, tutun şi alte substanţe interzise în timpul sarcinii. (2, 3, 4)
În concluzie
Fiecare femeie este diferită şi la fel şi fiecare sarcină. În timp ce unele gravide suportă cu stoicism o paletă largă de simptome, altele petrec într-o serenitate absolută toate cele nouă luni de sarcină. Există şi o a treia categorie de gravide în cazul cărora simptomele sarcinii se fac simţite începând cu cea de-a şaptea săptămână de sarcină. Indiferent de categoria în care te încadrezi, este esenţial să nu intri în panică, să îţi „asculţi” corpul cu atenţie şi să te prezinţi, în mod regulat, la medic. Este justificată îngrijorarea doar atunci când prezinţi manifestările normale în caz de graviditate însă acestea dispar brusc în primul trimestru de sarcină. În acest caz este necesar să apelezi de urgenţă la medic. Solicită ajutor imediat şi dacă, de-a lungul sarcinii, prezinţi următoarele semne îngrijorătoare:
- Sângerare vaginală ce nu poate fi cauzată de hormoni, de implantarea fătului, etc.
- Durere abdominală ori pelviană.
- Durere persistentă la nivelul spatelui.
- Revărsare de fluide din vagin.
- Umflarea mâinilor şi a feţei.
- Durere puternică de cap şi vedere înceţoşată.
- Lipsa mişcărilor fetale.
- Contracţii regulate înaintea celei de-a 37-a săptămâni de sarcină. (5, 6)
2. I'm Not Having Pregnancy Symptoms - Is This Normal? – Just Mommies, link: http://www.justmommies.com/pregnancy/first-trimester/im-not-having-pregnancy-symptoms-this-normal#ixzz3AwVt3aV9;
3. No Pregnancy Symptoms – Pregnancybymonths.com, link: http://pregnancysymptoms.pregnancybymonths.com/no-symptoms/no-pregnancy-symptoms/;
4. Surprise! Why Some Women Don't Realize They're Pregnant – Baby Zone, link: http://www.babyzone.com/pregnancy/surprise-pregnancies_223553;
5. Pregnant with No Pregnancy Symptoms? – About.com, Pregnancy & Childbirth, link: http://pregnancy.about.com/od/symptomsofpregnancy/f/nopregnancysymptoms.htm;
6. Danger Signs of Pregnancy – About.com, Pregnancy & Childbirth, link: http://pregnancy.about.com/cs/signssymptoms1/l/bl082700a.htm.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Insarcinata si nu pot manca nimic:(...sfaturi de la mamici?
- Ce s-a intamplat?
- O fii bb, n-o fii?
- Am nevoie de un sfat - 5 teste de sarcina pozitive
- Posibila sarcina
- Ajutor am nevoie de un sfat urgent
- Mia intirziat menstruatia 7 zile
- Menstruatie in prima luna de sarcina
- E posibil sa fiu insarcinata?
- Sarcina?