Testele de sarcină

©

Autor:

Testele de sarcină

Testele de sarcină reprezintă o unealtă utilă în depistarea timpurie a unei sarcini. Majoritatea dintre ele se bazează pe principiul măsurării cantității hormonului de sarcină (HCG - gonadotropina corionică umană) din sânge sau urină.

Cum funcționează un test de sarcină?

HCG este hormonul secretat de celulele trofoblastice ce înconjoară embrionul, încă din ziua a cincea de sarcină. Acest hormon a fost pentru prima dată evidențiat în anul 1912, denumirea de HCG atribuindu-i-se abia în anul 1927. [1] Rolul HCG-ului este de a stimula corpul luteal să producă progesteron, de a stimula creșterea uterului în concordanță cu creșterea fătului, în dezvoltarea cordonului ombilical, angiogeneza uterului și imunosupresie pentru a împiedica rejecția sarcinii de către organismul mamei. [2]

Nivelul seric al HCG-ului se dublează la fiecare 2-3 zile, atingând un nivel maxim în a 6-a săptămână de sarcină. După această perioadă nivelul său scade, încă mai este detectabil cu ajutorul testelor de sarcină ce utilizează urina, rolul său fiind preluat de către placentă, care în acest moment este îndeajuns de dezvoltată pentru a produce progesteron și a oferi o evoluție corespunzătoare fătului.

Deși creșterea HCG-ului este caracteristică unei sarcini uterine, hormonul are valori normale sau scăzute în cazul sarcinii de tip ectopic, cu iminență de avort. Diverse tumori trofoblastice, precum teratomul sau coriocarcinomul, sunt responsabile de creșterea nivelului seric al gonadotropinei corionice, la acestea adăugându-se și cancerul de sân, cel gastrointestinal și melanomul malign.
 
Testele de sarcină utilizează ca material biologic urina sau serul. Pentru analiza sângelui sistemele biochimice folosite sunt de tipul RIA, ELISA sau IRMA, iar urina poate fi analizată atât calitativ, cât și cantitativ.

Determinarea HCG-ului prin test rapid-strip

Principiul de bază al acestui tip de test este formarea complexului antigen-anticorp la nivelul stripului. Bandeleta testului conține o membrană tapetată cu anticorpi policlonali și un tampon ce conține anticorpi monoclonali-anti HCG, conjugați cu o matrice proteică cu o soluție salină. HCG-ul din urină se leagă de anticorpii marcați, conjugați cu un colorant, formându-se astfel complexul imun. Acest complex se leagă de anticorpii anti-HCG din zona de reacție pozitivă și produce colorația roz a benzii, dacă concentrația hormonului este de regulă mai mare de 25 mUI/ml. Complexul se absoarbe în continuare, trece prin zona pozitivă și negativă. Fracțiunea liberă, neconjugată, se leagă de reactiv în zona de control, negativă și colorează banda cu roz, ceea ce demonstrează că reactivii și stripul funcționează corect.
    

Când apelăm la testul de sarcină?

Întârzierea ciclului menstrual este de obicei primul simptom al sarcinii. Dacă ciclul este regulat, la 28 de zile, testul se recomandă a fi făcut în următoarele 2-3 zile de întârziere, luând în considerare că mai pot apărea dereglări din alte cauze (dieta, stresul). Dacă ciclul nu este regulat, testul se va face după 2-3 săptămâni de la concepție. Trebuie ținut cont de faptul că în primul trimestru, când embrionul este încă în faza de fixare pe membrana uterină, mai poate apărea spotting-ul sau mici scurgeri sangvinolente.

Alte simptome comune pentru sarcină sunt crampele abdominale asemănătoare celor menstruale, apărute în momentul implantării ovului fecundat, sensibilitatea la nivelul sânilor, apărută din cauza creșterii nivelului estrogenului și progesteronului, fatigabilitate, stări de vomă matinale, urinări frecvente.

Citiți aici mai multe despre primele simptome de sarcină.

Când se poate depista cel mai repede o sarcină?

După 7-12 zile de la concepție nivelul HCG-ului începe să crească în serul femeii, deci după o săptămână se poate obține un rezultat relativ sigur de sarcină. Acesta trebuie în schimb repetat pentru o mai bună acuratețe. După circa trei săptămâni de la formarea embrionului, nivelul HCG-ului seric este între 5-50 mUI/ml, după 4 săptămâni între 5-426 mUI/ml, ajungând la sfârșitul primului trimestru la valori de până la 288000 mUI/ml. [5]

Testele tip strip, ce utilizează urina, se recomandă a fi făcute ideal după trei săptămâni de la concepție sau în primele zile după întârzierea ciclului menstrual. Sensibilitatea acestor teste diferă în funcție de producător, însă majoritatea au o valoare minimă a hormonului de 25 mUI/ml.

Cum se face un test de sarcină rapid?

Se colectează urina de dimineață într-un recipient curat, motivul alegerii acestei perioade a zilei fiind concentrația maximă a HCG-ului. Se introduce bandeleta în urină, se așteaptă 10-15 secunde, iar apoi se așează pe o suprafață curată. După 1-2 minute se va vedea rezultatul, test pozitiv - două benzi de culoare roz, test negativ - o singură bandă colorată, test invalid - nicio bandă colorată sau banda de control absentă.

Rezultatul negativ

Manipularea incorectă a strip-ului și utilizarea precoce, imediat după concepție, pot duce la rezultate false ale testului. S-a demonstrat că substanțe precum cafeina, acidul acetilsalicilic, acidul ascorbic, glucoza, atropina, hemoglobina nu interferează în niciun fel cu rezultatele, în schimb tranchilizantele, unele diuretice, anticonvulsivantele, medicația pentru infertilitate pot face acest lucru. Dacă simptomatologia sarcinii este prezentă, se recomandă prezentarea la medic pentru efectuarea testelor de sânge sau se poate repeta testul de urină în decursul zilelor următoare. [3]

Rezultatul pozitiv

Obținerea unui rezultat pozitiv la un test făcut acasă indică o posibilitate destul de mare de sarcină. Femeia trebuie să se prezinte la medic cât mai repede pentru a primi o confirmare bazată și pe alte tipuri de analize. Medicul va determina stadiul evolutiv al sarcinii, perioada de concepție și va prezenta opțiunile pe care gravida le are la momentul respectiv.

Mai multe teste făcute, cu rezultate diferite

În acest caz indicația este o analiză de sânge pentru a evalua nivelul HCG-ului seric și a primi un verdict clar. 

   

Determinarea HCG-ului din sânge

Atunci când vine vorba de analizele sangvine, de cele mai multe ori se fac pentru a confirma un rezultat obținut în urma testării urinei sau în cazul în care testul de urină a ieșit negativ și cu toate acestea femeie prezintă simptomatologia unei sarcini. Produsul biologic utilizat este sângele venos.

Testarea prin această metodă poate fi de două tipuri: calitativă și cantitativă. Rezultatul calitativ se referă la confirmarea sau infirmarea prezenței sarcinii, iar cantitativ rezultatul va fi nivelul exact al hormonului HCG la momentul recoltării. [4]

Precizia testelor de sarcină

Testele de sarcină efectuate acasă, din urină, urmând instrucțiunile corect, au o acuratețe de peste 97%, având avantajul de a fi ușor de procurat, rapide și relativ ușor de folosit. Testele sangvine se bucură de o acuratețe mult mai mare, nivelul exact al HCG-ului seric putând da detalii și despre momentul gestațional. Dezavantajul lor este că rezultatul nu este unul imediat, costul este mai ridicat și nu pot fi făcute decât de către personalul specializat.

   

În concluzie, utilizate corect și la momentul potrivit, testele de sarcină sunt o metodă eficientă de a depista sarcina. Dacă rezultatul este pozitiv, sarcina trebuie confirmată și de medicul ginecolog. În cazul unui rezultat negativ, dar cu prezenta simptomatologiei, este indicată de asemenea prezentarea la medic, căci o depistare precoce a unei sarcini va aduce după sine și cele mai bune decizii în privința evoluției acesteia.


Data actualizare: 21-12-2019 | creare: 12-01-2016 | Vizite: 9517
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  •