Analiza computerizată care prezice riscul de mortalitate al pacienților

©

Autor:

Analiza computerizată care prezice riscul de mortalitate al pacienților
Cu ajutorul imaginilor CT analizate la un computer, cercetătorii sugerează că se poate prezice riscul de mortalitate în următorii 5 ani cu precizie de 70%, conform unor cercetări realizate în cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității din Adelaide, Australia.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Medicina de precizie este definită ca o abordare diferită pentru tratamentul bolilor și prevenție, ce ia în considerare și variațiile genetice individuale, mediul și stilul de viață al fiecărei persoane. Aduce în față o serie de biomarkeri ce sunt indicatori preciși ai unor riscuri de boli, a răspunsului la tratament sau pronosticul unei boli, iar radiologia joacă un rol important în acest sens. Descoperirile și avansarea tehnicilor medicale de analiză au arătat că imaginile preluate pot susține biopsiile, tehnicile microscopice și chiar analiza ADN.

Pentru studiu, cercetătorii au dezvoltat un sistem ce reține și analizează informații preluate din scanările CT, pentru a prezice riscul de mortalitate în următorii 5 ani. Au preluat peste 15.000 imagini CT de la 7 tipuri diferite de țesuturi – inclusiv inimă și țesut pulmonar -  de la pacienți trecuți de 60 de ani. Cu ajutorul tehnicilor de regresie logistică, au identificat o serie de imagini și șabloane asociate cu riscul de mortalitate în următorii 5 ani.

Sistemul automatizat poate prezice riscurile medicale și anumite episoade viitoare într-un mod în care operatorii umani nu pot, prin încorporarea unui volum ridicat de date și detectarea unor șabloane de precizie.

În cadrul studiului, au analizat imaginile CT de la 48 de pacienți. Au observat că sistemul poate prezice riscul de mortalitate pe 5 ani cu 69% precizie, comparativ cu predicțiile de mortalitate realizate de profesioniști medicali. Cercetătorii menționează că urmează studii de o mai mare amploare, ce ar putea face dovada eficienței conceptului ce ar putea aduce beneficii majore în medicina de precizie.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 20-05-2019 | creare: 07-06-2017 | Vizite: 1269
Bibliografie
Patient mortality could be predicted through computer analysis of organs, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317762.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mortalitatea în România
  • Topul celor mai iradiante explorări (radiografie pulmonară, CT și altele)
  • Dezvoltarea simultană a apneei de somn și a insomniei crește cu 50% riscul de mortalitate
  •