Mersul pe jos alert te poate ajuta să trăiești mai mult?

©

Autor:

Mersul pe jos alert te poate ajuta să trăiești mai mult?
Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine, mersul pe jos este o componentă esențială a stilului de viață activ, pentru reducerea mortalității generale și în special din cauze cardiovasculare.

Mai exact, mersul pe jos cu o viteză moderată a fost asociat cu reducerea riscului de mortalitate generală cu 20% comparativ cu mersul cu un ritm lent, în timp ce mersul pe joc cu un ritm alert a corespuns reducerii cu 25 procente a aceluiași risc.

Rezultate similare au fost observate și asupra reducerii riscului de deces din cauze cardiovasculare, mai precis s-a observat o scădere cu 24% în cazul mersului pe jos cu viteză moderată, respectiv cu 21% în cazul mersului cu un ritm vioi, raportat la mersul pe jos cu un tempo ușor.

Activitatea fizică pentru combaterea riscului genetic de boli cardiovasculare 

Efectele protective au fost remarcate și în rândul persoanelor vârstnice. Astfel, mersul pe jos cu o viteză moderată s-a asociat cu o reducere cu 46% a riscului de mortalitate din cauze cardiovasculară, respectiv o scădere cu 53% în cazul ritmului alert.

Mersul pe jos în ritm alert a corespuns în studiu unei viteze de 5-7 km/oră, dar practic acesta depinde de nivelul de fitness al persoanei care realizează activitatea; un alt indicator al intenstității activității desfășurate este inițierea procesului de transpirație sau dacă individul începe să gâfâie, să respire mai mai greu în timpul efortului.

Cum să stabilești nivelul de activitate fizică zilnică?

Nu au fost identificate efecte ale cadenței mersului pe jos asupra mortalității prin cancer, în acest caz volumul fiind mult mai important în comparație cu viteza activității fizice. Autorii aduc în discuție un scenariu în care, dacă s-ar fi analizat asocierea între activitatea fizică și mortalitatea pe tipurile specifice de cancer, s-ar fi evidențiat o posibilă legătură cu decesele asociate cancerului mamar și de colon.

Citește pe larg în articol despre rolul activității fizice în reducerea riscului de cancer.

Deși este încă devreme pentru stabilirea cauzalității între mersul pe jos în ritm alert și reducerea riscului prematur de deces, încurajarea mersului pe jos vioi constituie o strategie ușor de încorporat în viața de zi cu zi, mai ales când timpul sau mediul nu permite mersul cu o viteză moderată, pe o durată mai lungă.

Câte calorii arzi când mergi vs. când alergi?

De asemenea, este un mesaj ușor de „digerat” la nivel populațional în cadrul campaniilor de sănătate publică pentru promovarea unui stil de viață activ.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 05-06-2018 | creare: 05-06-2018 | Vizite: 2174
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: Mersul pe jos poate reduce semnificativ riscul de mortalitate
  • Mersul pe jos ar putea fi cheia sănătății
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum