Aplicația pentru smartphone care depistează neinvaziv anemia

©

Autor:

Aplicația pentru smartphone care depistează neinvaziv anemia
Anemia este o afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de globule roșii din sânge, iar diagnosticarea se face prin prelevarea de probe de sânge și analiza hemoglobinei, proteina complexă ce conține fier, din celulele roșii.

Această afecțiune poate cauza complicații severe ce includ oboseală, afecțiuni cardiovasculare sau deces, dacă nu este diagnosticată la timp. De aceea, cercetătorii au dezvoltat o aplicație ce măsoară cu precizie nivelul de hemoglobină cu ajutorul camerei foto și a blitzului telefonului, fiind o metodă ieftină, neinvazivă și rapidă.

Oamenii de știință din cadrul Universității din Washington au dezvoltat aplicația HemaApp, o aplicație pentru smartphone ce folosește blitzul telefonului pentru a „bombarda” degetul pacientului cu raze de lumină de lungimi de undă diferite, iar ulterior folosește camera foto pentru a capta culoarea amprentei digitale iluminate. Deoarece plasma sangvină și hemoglobina absorb lumină de diferite lungimi de undă, prin atribuirea culorii de la fasciculul de lumină printr-un algortim special, aplicația poate estima concentrația de hemoglobină din acesta.

Aplicația a fost testată într-un studiu pe 31 de pacienți. HemaApp detectează nivelul de hemoglobină cu precizie de 79%, iar cu adaos de lumină extra, de exemplu o lumină de la o sursă cu led, cu 86% precizie.


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 02-01-2019 | creare: 12-09-2016 | Vizite: 4157
Bibliografie
HemaApp screens for anemia, blood conditions without needle sticks, link: https://medicalxpress.com/news/2016-09-hemaapp-screens-anemia-blood-conditions.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anemia
  • Un dispozitiv imprimat 3-D ce poate detecta rapid anemia
  • Aplicația pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea și depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum