Anosmia (pierderea mirosului) - cel mai bun predictor pentru COVID-19
Autor: Domșa Dariana

Pierderea mirosului sau a gustului poate avea consecințe grave asociate cu calitatea vieții pentru pacienți. Cu toate acestea, rolul lor în diagnosticarea COVID-19 este încă subapreciat din cauza lipsei generale de conștientizare a anosmiei și a altor tulburări chimiosenzoriale de către medici și public, inclusiv potențiala asociere a acestora cu infecțiile respiratorii. Potrivit rapoartelor anterioare, pierderea bruscă a mirosului și gustului sunt semne cheie precoce și specifice ale bolii COVID-19, care sunt manifestate în mod distinct la persoanele asimptomatice. Cu toate acestea, au fost efectuate puține cercetări privind impactul, durata și reversibilitatea pierderii mirosului cauzate de COVID-19.
În cadrul studiului actual, cercetătorii și-au propus să identifice disfuncțiile chimiosenzoriale asociate cu COVID-19 și să determine relevanța lor ca predictori ai bolii. În acest sens, au fost colectate date din chestionarul de bază al Consorțiului Global pentru Cercetare Chemosenzorială (GCCR), care a fost implementat în 23 de limbi de pe tot globul prin intermediul rețelelor sociale, mass-media tradiționale, precum și site-ul web GCCR.
Sondajul și-a propus să determine dacă modificările funcțiilor chimiosenzoriale disting persoanele cu COVID-19 de cele cu alte infecții respiratorii. Rezultatele au arătat că mirosul, gustul și abilitățile chemosenzoriale scad semnificativ la pacienții cu COVID-19, atât în grupul pacienților pozitivi în urma testării în laborator, cât și a celor testați clinic. De asemenea, cercetătorii sugerează că pierderea mirosului este mai predictivă pentru COVID-19 decât alte semne cardinale, cum ar fi febra și durerea în gât.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Perioada trecută de la vaccinare influențează semnificativ riscul de a contracta tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2
- Aproximativ 30% din pacienții bolnavi de COVID dezvoltă „Long COVID”
- Caracterizarea efectelor pe termen lung asupra creierului după recuperarea de COVID-19 formă ușoară
- Femeile, mai predispuse riscului de a prezenta simptome ale noului SARS-CoV-2 pe termen lung
- De ce a disparut mirosul si ce pot face ca sa o ajut?
- Revin cu rinita dobandita in sarcina
- Nu mai am miros
- Hiposmie dupa o viroza
- Hiposmie și Anosmie
- Lipsa mirosului de o luna jumatate
- Mia disparut mirosul partial si am vajiituri in urechi
- Lipsa de miros sau gust
- Simtul mirosului
- Lipsa miros la 4 luni jumatate de la covid