Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață

©

Autor:

Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
Creșterea numărului de agenți patogeni rezistenți la antibiotice reprezintă o amenințare pentru civilizație - doar în Statele Unite sunt anual aproximativ două milioane de cazuri de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice și cel puțin 23.000 dintre aceste persoane mor.

Această situație este cauzată de abuzul de antibiotice, însă o soluție ar putea fi utilizarea altor medicamente care nu sunt antibiotice și în prezent sunt utilizate pentru alte tipuri de afecțiuni.

„Bacteriile devin rezistente la tot mai multe antibiotice și din acest motiv am început să căutăm alte molecule care ar putea avea o contribuție la eliminarea bacteriilor rezistente la antibiotice”, afirmă Ashok Chopra, autoarea studiului publicat în revista Journal of Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Echipa de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Texas a studiat 780 de medicamente aprobate de Food and Drug Administration (FDA) și a identificat 94 de medicamente eficiente în testele împotriva culturilor cu bacteria Yersinia pestis, cea care produce ciuma. Apoi, în testele pe șoareci, trei dintre aceste medicamente și-au dovedit eficiența în tratamentul ciumei: trifluoperazine - un antipsihotic, doxapram - un stimulent al respirației și amoxapine - un antidepresiv. Continuând experimentele, trifluoperazine a fost utilizat cu succes în infecțiile cu Salmonella enterica și Clostridium difficile.

Nefiind antibiotice, aceste medicamente nu atacă bacteria, ci afectează virulența (forța distructivă) acesteia, fie afectează proteinele sau genele gazdei și astfel bacteria nu le poate folosi pentru a se reproduce.

Sursa: Science Newsline

Data actualizare: 27-04-2016 | creare: 27-04-2016 | Vizite: 2438
Bibliografie
Study: Answer to Antibiotic-resistant Infections Could Already Be on the Market, link: https://www.sciencenewsline.com/news/2016042700440072.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Prescrierea de mai puține antibiotice pentru tuse și răceli nu aduce complicații majore
  •