Anticoncepționale și tromboza venoasa profundă - indicații, recomandări și precauții

©

Autor:

Anticoncepționale și tromboza venoasa profundă - indicații, recomandări și precauții

Anticoncepționalele orale reprezintă o metodă eficientă de contracepție, fiind utilizate cel mai frecvent pentru evitarea unei sarcini nedorite. Alături de această indicație, anticoncepționalele orale pot fi utilizate și în cazul anumitor afecțiuni din sfera ginecologică, fiind prescrise de medic pentru a obține un control hormonal eficient. (1)

Anticoncepționalele orale sunt medicamente realizate din diverse combinații de hormoni sexuali „artificiali”, cu rol în stoparea maturării și expulzării ovulelor de la nivel ovarian, alături de împiedicarea fecundării ovulului de către spermatozoid. Cu toate acestea, nu afectează ciclul menstrual, ci determină reglarea acestuia, cu scopul de a induce menstruația în ultima săptămână a ciclului menstrual. (2)

Există mai multe tipuri de anticoncepționale orale, fiecare tip fiind recomandat de medicul ginecolog în funcție de cazul clinic al pacientei. În funcție de componentele pilulelor, anticoncepționalele orale se împart în (2, 3, 4):

  • micro-pilulele sau pilulele monohormonale, ce conțin o singură substanță activă, mai exact progestativul de sinteză, fiind utilizate în situațiile medicale în care nu se poate administra estrogen;
  • pilule estroprogestative sau pilule combinate, care conțin cele două forme „artificiale” de estrogen și progesteron, hormonii sexuali naturali din organismul femeii; la rândul lor, anticoncepționalele estroprogestative pot fi monofazice, multifazice sau pentru perioade extinse, cu scheme de administrare diferite;


Beneficiile utilizării anticoncepționalelor sunt numeroase, acestea incluzând (5):

  • limitarea simptomelor din cadrul sindromului premenstrual;
  • reducerea sângerărilor abundente din timpul menstruației;
  • reducerea durerii pelvine din timpul menstruației, simptom întâlnit frecvent mai ales la femeile tinere;
  • controlul și limitarea simptomelor de acnee vulgară;
  • scăderea riscului de afecțiuni oncologice, cu afectare la nivelul endometrului, la nivel ovarian sau colorectal;
  • controlul tabloului clinic din cadrul sindromului de ovare polichistice;


Cu toate acestea, administrarea de anticoncepționale orale prezintă și riscuri pentru sănătate, evaluarea balanței risc-beneficiu fiind întotdeauna necesară de către medicul ginecolog înaintea prescrierii medicamentelor respective. Deși de-a lungul timpului au fost realizate demersuri pentru a îmbunătăți structura pilulelor orale și pentru a evita pe cât posibil apariția efectelor adverse, informarea despre acestea rămâne esențială pentru prevenirea unor evenimente grave, cu potențial letal. Printre riscurile asociate, se numără (3, 5, 6):

  • un risc mai mare de dezvoltare a cancerului mamar și a cancerului de col uterin față de femeile care nu folosesc anticoncepționale orale;
  • riscul de dezvoltare a unor afecțiuni arteriale tromboembolice, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral ischemic;
  • riscul apariției unui episod de trombembolism venos, de tipul embolismului pulmonar sau al trombozei venoase profunde;


tromboza venoasă profundă

Una dintre cele mai de temut reacții adverse ale anticoncepționalelor orale, tromboza venoasă profundă, reprezintă o afecțiune medicală de urgență. Astfel, informarea asupra acesteia, identificarea semnelor și simptomelor asociate și contactarea în timp util a specialiștilor din domeniul medical vă poate salva viața.

Tromboza venoasă profundă presupune blocarea unei vene din sistemul venos profund prin intermediul unui cheag de sânge, situație în care fluxul sanguin este drastic redus. Consecințele acestei afecțiuni sunt severe, atât local, cu afectarea sistemului vascular și modificări tisulare, cât și la distanță.

O consecință severă la distanță este reprezentată de embolismul pulmonar, care apare prin dislocarea anumitor componente ale cheagului și transportarea acestora până la nivelul plămânului, cu reducerea bruscă a aportului sanguin și a oxigenării întregului organism. (7)

Riscul unei femei de a dezvolta tromboză venoasă profundă atunci când utilizează anticoncepționale orale este semnificativ crescut de anumiți factori predispozanți, cum ar fi (5, 8):

  • fumatul și consumul de alcool;
  • vârsta peste 35 de ani (alături de nuliparitate, adică absența oricărei sarcini în antecedente până în acel moment)
  • istoric personal patologic cu antecedente de afecțiune tromboembolică;
  • prezența anumitor mutații genetice și condiții severe de trombofilie ereditară, cum ar fi factorul V Leiden, sindormul antifosfolipidic, deficitul de proteine C și S;
  • intervenții chirurgicale majore realizate în timpul tratamentului cu anticoncepționale;
  • imobilizarea prelungită la pat (peste 12 ore);
  • inițierea tratamentului cu anticoncepționale orale imediat după o sarcină (riscul de formare a cheagurilor de sânge fiind ridicat în primele șase săptămâni postpartum);
  • alte afecțiuni asociate, cum ar fi boli autoimune (lupus eritematos sistemic) sau boli inflamatorii (boala inflamatorie intestinală)
  • limitarea severă a aportului zilnic de lichide;
  • tratament prelungit de corticosteroizi;
  • obezitatea;
  • prezența varicelor la nivelul membrelor inferioare;


Identificarea în timp util a trombozei venoase profunde în cazul femeilor ce utilizează anticoncepționale orale poate îmbunătăți semnificativ prognosticul. Semnele și simptomele acestor afecțiuni includ (7, 9):

  • umflarea membrului superior sau a membrului inferior;
  • dureri la nivelul membrului afectat;
  • sensibilitate la nivelul pielii la atingeri ușoare;
  • modificarea culorii și a temperaturii tegumentelor cu aspect de inflamație: piele roșie, mult mai caldă la atingere față de membrul contralateral;
  • modificare de aspect a venelor, acestea devenind dure, umflate, proeminente;


Asocierea embolismului pulmonar adaugă la tabloul clinic (care poate prezenta sau nu simptomele enumerate anterior) următoarele semne și simptome (7, 9):

  • dificultate în respirație (dispnee) până la imposibilitatea ventilației eficiente;
  • creșterea ritmului cardiac (tahicardie) și uneori apariția unui ritm anormal, neregulat a bătăilor, scăderea bruscă a tensiunii arteriale; aceste modificări pot duce la leșin (sincopă), amețeală, anxietate, stare de confuzie;
  • durere la nivelul pieptului, cu disconfort intens, apărut brusc, care nu cedează la modificarea poziției corpului sau la administrarea de nitroglicerină sublingual;
  • tuse, care poate fi asociată sau nu cu eliminarea de sânge;


Dacă prezentați aceste simptome și utilizați (sau nu) anticoncepționale orale, este foarte important să informați medicul de familie sau, dacă starea este sever alterată cu risc de embolism pulmonar, să sunați în cel mai scurt timp posibil la 112 pentru asistență medicală.

Recomandări și precauții

Controlul factorilor predispozanți pentru apariția trombozei venoase profunde

Riscurile asociate administrării de anticoncepționale orale nu reprezintă argumente pentru evitarea acestui tip de tratament în cazul femeilor sănătoase, cu o stare generală bună. Cu toate acestea, pentru a evita pe cât posibil orice eveniment neplăcut, este recomandată reducerea factorilor predispozanți modificabili și a obiceiurilor nesănătoase. În acest caz, se recomandă următoarele (13):

  • renunțarea la fumat și evitarea consumului de alcool;
  • adoptarea unei diete sănătoase, cu accent pe alimente bogate în vitamine și nutrienți în detrimentul produselor procesate, meselor prăjite, care pot crește riscul de evenimente cardiovasculare;
  • exercițiu fizic susținut;
  • un aport zilnic de minimum 2 litri de lichide;

Utilizarea altor metode contraceptive eficiente

În cazul factorilor predispozanți nemodificabili, cum ar fi vârsta, antecedentelor patologice sau prezența uneori afecțiuni cronice, este recomandată abordarea altor metode de contracepție, care sunt la fel de eficiente, dar care nu prezintă riscul de tromboză venoasă profundă. Printre metodele de contracepție existente ca alternativă, amintim: prezervativul, diafragmul vaginal, dispozitivele intrauterine, metoda retragerii. (10, 14)

Utilizarea metodei calendarului ca alternativă în cazul pacientelor cu contraindicație pentru anticoncepționalele orale nu este recomandată, nefiind o metoda eficientă de contracepție. Întrucât ciclul menstrual prezintă perioade variabile ca durată și nu poate fi apreciat exact momentul ovulației, există un risc crescut de sarcină nedorită.

Comunicarea eficientă medic-pacient

Medicul ginecolog trebuie să fie informat despre orice afecțiune existentă, care ar putea pune pacienta în pericol dacă i se administrează anticoncepționale orale. Analizele de sânge sunt, de asemenea, utile în acest caz, pentru a exclude orice situație neplăcută. Ulterior, medicul trebuie să informeze pacienta despre riscurile existente și să se asigure că modalitatea de administrare, întrucât o administrare incorectă poate reduce drastic eficiența pilulelor.

Răspunsul la tratament este, la rândul său, influențat de comunicarea medic-pacient. Numeroase studii au demonstrat un risc mai mare pentru tromboza venoasă profundă în cazul utilizării contraceptivelor orale estroprogerative prin comparație cu pilulele monohormonale. Astfel, se impune alegerea variantei potrivite pentru pacientă. De asemenea, rata efectelor adverse pare a fi direct proporțională cu doza hormonilor din alcătuirea pilulelor contraceptive, adaptarea dozelor fiind o metodă eficientă de prevenție. (3, 15)

În plus, urmărirea pacientei pentru eventuale complicații în primele luni de la inițierea tratamentului cu anticoncepționale orale s-a dovedit a fi vitală, întrucât cele mai multe efecte adverse au fost raportate în această perioadă de timp. (15)

Concluzii

Contracepția reprezintă un aspect foarte important din viața noastră, prezentând atât beneficii, cât și riscuri variabile, de la caz la caz. O educație medicală corectă ne poate ajuta să identificăm, să prevenim și să tratăm optim tromboza venoasă profundă. Astfel, utilizarea contraceptivelor orale poate deveni mult mai sigură pentru femei, rămânând una dintre cele mai eficiente metode de evitare a unei sarcini nedorite.


Data actualizare: 22-10-2021 | creare: 22-10-2021 | Vizite: 2740
Bibliografie
(1) Oral Contraceptive Pills, link: https://www.kff.org/womens-health-policy/fact-sheet/oral-contraceptive-pills/
(2) Oral Contraceptive Pills, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430882/
(3) Contraceptive pills and venous thrombosis, link: https://www.cochrane.org/CD010813/FERTILREG_contraceptive-pills-and-venous-thrombosis
(4) Birth Control Pill, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill
(5) FSRH Clinical Guideline: Combined Hormonal Contraception (January 2019, Amended November 2020), link: https://www.fsrh.org/standards-and-guidance/documents/combined-hormonal-contraception/
(6) Risk of venous thromboembolism in women taking the combined oral contraceptive: A systematic review and meta-analysis, link: https://www.racgp.org.au/afp/2016/januaryfebruary/risk-of-venous-thromboembolism-in-women-taking-the-combined-oral-contraceptive-a-systematic-review-and-meta-analysis/
(7) Risk prediction of developing venous thrombosis in combined oral contraceptive users, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0182041
(8) The venous thrombotic risk of oral contraceptives, effects of oestrogen dose and progestogen type: results of the MEGA case-control study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2726929/
(9) Risk of venous thromboembolism among users of oral contraceptives: a review of two recently published studies, link: https://srh.bmj.com/content/36/1/33.long
(10) Health Facts: Hormonal Birth Control and Blood Clot Risk, link: https://nwhn.org/hormonal-birth-control-blood-clot-risk/
(11) Risk of Venous Thromboembolism Among Users of Drospirenone-Containing Oral Contraceptive Pills, link: https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2012/11/risk-of-venous-thromboembolism-among-users-of-drospirenone-containing-oral-contraceptive-pills
(12) DVT (deep vein thrombosis), link: https://www.nhs.uk/conditions/deep-vein-thrombosis-dvt/
(13) Hormonal Birth Control: Risk of Blood Clots, link: https://www.uofmhealth.org/health-library/tw9278
(14) 9 types of contraception you can use to prevent pregnancy, link: https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/types-contraception-women-condoms-pill-iud-ring-implant-injection-diaphragm
(15) Different combined oral contraceptives and the risk of venous thrombosis: systematic review and network meta-analysis, link: https://www.bmj.com/content/347/bmj.f5298
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  • Studiu care atestă efectul nociv al pilulelor anticoncepționale asupra sănătății femeilor
  • Tehnica imagistică ar putea deveni tratament pentru tromboza venoasă profundă
  •