Antipsihoticele cresc riscul de cancer de sân

©

Autor:

Antipsihoticele cresc riscul de cancer de sân
O meta-analiză publicată în jurnalul Epidemiology and Psychiatric Sciences, care s-a concentrat asupra tuturor studiilor observaționale cu peste două milioane de subiecți, evidențiază existența unei relații de cauzalitate între administrarea medicamentelor antipsihotice și cancerul de sân. Lucrarea de cercetare accentuează importanța evaluării riscurilor și a beneficiilor utilizării antipsihoticelor de către pacientele cu risc ridicat de a dezvolta cancer de sân.
Antipsihoticele, prescrise pentru pacienții cu diferite tulburări psihiatrice, au fost asociate de-a lungul timpului cu o potențială creștere a riscului de cancer de sân. Unele studii au raportat o incidență mai mare a cancerului de sân în rândul pacienților cu schizofrenie și tulburare bipolară, ceea ce a dus la creșterea suspiciunilor cu privire la potențialul rol al medicamentelor antipsihotice în creșterea incidenței acestei boli.

Hiperprolactinemia (creşterea nivelului prolactinei în sânge peste nivelul normal) indusă de antipsihotice, stilul de viață de regulă nesănătos al utilizatorilor de antipsihotice și creșterea în greutate mediată de antipsihotice au fost descrise ca potențiale mecanisme implicate în creșterea riscului de cancer de sân. Deoarece dovezile asocierii sunt unele neconcludente, cercetătorii au revizuit datele existente, din studii relevante clinic, pentru a determina asocierea dintre utilizarea antipsihotice și cancerul de sân.

Pentru meta-analiză au fost folosite nouă studii cu peste două milioane de adulți, dintre care cinci studii de cohortă și patru de tipul caz-control, toate evaluate ca fiind de înaltă calitate. Analiza a constatat că majoritatea studiilor (66%) au relevat o asociere importantă între riscul crescut de cancer de sân și utilizarea antipsihoticelor. Unele dintre studii au arătat că un consum pe termen lung de antipsihotice, în special a celor cu proprietăți de creștere a prolactinei, expune cel mai mult la cancer de sân.

sursa: News Medical
foto: HKUMed

Data actualizare: 13-09-2022 | creare: 13-09-2022 | Vizite: 548
Bibliografie
HKUMed team estimates a moderate link between antipsychotic use and breast cancer by over 30%, https://www.news-medical.net/news/20220909/HKUMed-team-estimates-a-moderate-link-between-antipsychotic-use-and-breast-cancer-by-over-3025.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  •