Apa plată cu lămâie - beneficii și recomandări

©

Autor:

Apa plată cu lămâie - beneficii și recomandări

Apa plată cu lămâie a început să fie populară începând cu anul 2011. Popularitatea sa a plecat de la câteva actrițe de la Hollywood care spuneau că beau acest lichid dimineața și s-a răspândit în întreaga lume. În prezent există și la noi apă minerală aromată cu lămâie.

Apa plată cu lămâie este așa cum îi spune și numele un amestec de apă plată cu suc de lămâie. În funcție de preferințe, băutura poate fi consumată caldă sau rece. De asemenea, unele persoane adaugă coajă de lămâie, frunze de mentă sau piper.

Din păcate, deși lămâile sunt sănătoase, beneficiile apei plate cu lămâie sunt construite pe date parțiale sau incomplete. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile apei plate cu lămâie așa cum reies, sau nu, din studii științifice.

Beneficiul 1: Apa plată cu lămâie te detoxifică

Însăși termenul de detoxifiere este folosit în mod fals sau prea puțin înțeles. Unele substanțe nutritive pot afecta funcțiile enzimelor de la nivelul ficatului. Cu toate acestea, studiile realizate pe rozătoare au arătat că sulforafanul și limonenul, două dintre moleculele din lămâie, ar putea afecta ficatul. (1)

Însă nu se știe ce cantități de limonen și alte substanțe pot ajuta ficatul iar dacă o cantitate ridicată de lămâie nu are implicații grave pentru sănătate. (2)

Beneficiul 2: Apa plată cu lămâie îți dă energie

Deși apa cu lămâie pare a te înviora chiar așa este la nivel fiziologic? Sau acest efect apare mai ales ca un placebo al popularității acestei băuturi așa cum este prezentată în mass-media?

Principalul argument este că citratul din lămâie conține ioni negativi care echilibrează excesul de ioni pozitivi din organism. Acest exces al ionilor pozitivi este considerat vinovat pentru oboseală, o stare de spirit proastă, chiar și unele boli.

În studiile controlate cu placebo, simptomele asociate depresiei au fost singurele care s-au îmbunătăți prin expunerea la ioni negativi. Cu toate acestea, studiul a fost de slabă calitate deci rezultatele pot fi afectate. (3)

Mergând mai departe, promotorii ionilor negativi ai apei cu lămâie spun că inhalarea uleiului esențial de lămâie poate oferi o stare bună de spirit însă, din nou, rezultatele sunt slabe calitative. (4, 5)

Singurul mod prin care apa plată cu lămâie ar putea oferi energie este datorită conținutului de vitamina C. Există unele studii care spun că vitamina C îmbunătățește starea de spirit însă câteva picături de lămâie nu au un impact semnificativ asupra sănătății. Mai mult, dacă îți dorești să ai un nivel normal de vitamina C este mai bine să consumi fructe și legume. (6, 7)

Beneficiul 3: Apa plată cu lămâie ajută digestia

Bila secretată în intestinul subțire contribuie la absorbția grăsimilor și a vitaminelor liposolubile. Deși se pare că sucul de lămâie poate crește secreția de bilă nu se știe care este efectul asupra digestie. (8)

De asemenea, nu există studii realizate pe voluntari umani care să confirme că acidul citric din sucul de lămâie poate suplimenta sucul gastric. Dacă totuși suferi de hipoclorhidria (organismul nu produce suficient suc gastric), soluția nu este apa cu lămâie ci o vizită la medic.

Pe de altă parte, alimentele acide afectează golirea stomacală și pot contribui nu neapărat la o mai bună digestie ci o mai bună absorbție a nutrienților și încetinirea absorbției carbohidraților. Cu toate acestea, efectele apei plate cu lămâie asupra absorbției nutrienților au fost studiate insuficient. (9, 10)

Beneficiul 4: Apa plată cu lămâie protejează împotriva dietelor acide

Acest beneficiu nedemonstrat științific este unul dintre cele mai controversate. Pe scurt, sângele care este prea acid crește riscul diabet, cancer, boli de inimă și osteoporoză. Din fericire, alimentația echilibrată ajută la menținerea pH-ului sângelui. (11)

Nu există experimente legate de apa cu lămâie însă există un studiu cu un singur voluntar. Acest studiu a arătat că 50 ml de suc de lămâie a crescut pH-ul urinei de la 6, 7 la 6, 9. Același studiu menționează că această creștere ușoară nu a afectat pH-ul sângelui. (12)

Beneficiul 5: Apa plată cu lămâie ajută la slăbit

Mulți oameni slăbesc urmând diete care includ și consumul de apă plată cu lămâie. Astfel de diete solicită restricția semnificativă a numărului de calorii pentru așa-zisa detoxifiere. Se pot pierde multe kilograme însă această greutate pierdută este, de fapt, apa din organism și nu grăsime.

De fapt, în astfel de diete nu contează apa cu lămâie ci faptul că se reduce numărul de carbohidrați consumați. Odată ce începi să revii la obiceiurile de odinioară revin și kilogramele.

Pe de altă parte, există studii care arată că persoanele vârsnice dar nu și tinerii care beau apă cu 30 minute înainte de masă consumă mai puține alimente. Sucul de lămâie poate doar atenua din gustul aparent banal al apei. (13)

Alte studii arată că anumite substanțe chimice din coaja de lămâie stimulează oxidarea acizilor grași în experimentele pe rozătoare. Însă nu se știe dacă acest lucru înseamnă și că sucul de lămâie poate fi de ajutor în slăbirea la om. (14)

Beneficiul 6: Apa plată cu lămâie ajută inima

Lămâia conține mai multe substanțe chimice care pot influența sănătatea inimii și poate fi tentant să spunem că ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare însă de cele mai multe ori compușii care ar putea fi benefici nu oferă rezultatele sperate în studiile pe oameni. (15)

În plus, chiar atunci când studiile oferă rezultate promițătoare beneficiile nu apar și la alimentele care conțin acești compuși. De exemplu, un studiu a arătat că 500 mg pe zi de hesperidină poate reduce hipertensiunea arterială însă cum 100 ml de suc de lămâie conține doar 21 g de hesperidină datele au arătat, pe bună dreptate, că o linguriță de suc de lămâie nu afectează inima. (16, 17)

Ținând cont că la un pahar de apă adăugăm câteva picături de suc de lămâie, efectul asupra inimii este imperceptibil.

Beneficiul 7: Apa plată cu lămâie previne gripa/răceala

Acest efect se spune că apare mai ales datorită conținutului de vitamina C. Principala problemă este că vitamina C nu reduce frecvența răcelilor. Poate reduce durata unei răceli însă doar dacă este administrată, prin alimentație sau suplimentare, regulat nu doar la apariția răcelii. (18)

De asemenea, durata răcelii este redusă prin administrarea de vitamina C în doze foarte mari care nu pot fi obținute din câteva picături de lămâie și pot fi periculoase pentru sănătate.

Pe de altă parte, alte substanțe conținute în lămâie ar putea avea un efect benefic asupra imunității. Limonelul poate susține funcționarea normală a fagocitelor și se crede că și hesparina poate fi utilă. Problema este că studii existente sunt insuficiente sau sunt realizate pe animale. (19, 20)

Beneficiul 8: Apa plată cu lămâie elimină pietrele la rinichi

Lămâile conțin acid citric similar altor fructe. Prin combinarea calciului din rinichi cu acidul citric din lămâie s-ar putea preveni sau reduce formare de oxalați sau fosfați de calciu. (21)

Administrarea de citrat de potasiu poate ajuta la reducerea pietrelor la rinichi iar studiile au arătat că 85 ml de suc de lămâie crește nivelul de citrat eliminat prin urină. Cu toate acestea nu se știe care este doza necesară de acid citric pentru a trata pietrele la rinichi și nici nu s-au făcut experimente care au implicat sucul de lămâie sau apa plată cu lămâie. (22, 23)

Efectele apei plate cu lămâie sunt limitate. Cel mai probabil dacă apar îmbunătățiri acestea vin din consumul de apă, care este foarte benefic pentru sănătate, sau din efectul placebo al acestei soluții considerate de unii miraculoasă: îți dorești ca apa cu lămâie să îți dea energie și ai energie. Apa este esențială pentru organism iar dacă lămâia ajută oamenii să consume mai multă apă, acest lucru poate fi o veste bună pentru sănătate.


Data actualizare: 16-12-2021 | creare: 16-12-2021 | Vizite: 1105
Bibliografie
1. Effects of D-limonene on hepatic microsomal monooxygenase activity and paracetamol-induced glutathione depletion in mouse, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8237062/
2. Additive toxicity of limonene and 50% oxygen and the role of glutathione in detoxification in human lung cells, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11750085/
3. Air ions and mood outcomes: a review and meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23320516/
4. Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16780969/
5. Olfactory influences on mood and autonomic, endocrine, and immune function, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18178322/
6. Poor vitamin C status is associated with increased depression symptoms following acute illness in older people, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25835231/
7. Mood improvement in young adult males following supplementation with gold kiwifruit, a high-vitamin C food, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25191573/
8. Acceleration of hepatobiliary excretion by lemon juice on 99mTc-tetrofosmin cardiac SPECT, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17021425/
9. The slowing of gastric emptying by four strong acids and three weak acids, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5037069/
10. Gastrointestinal Transit Time, Glucose Homeostasis and Metabolic Health: Modulation by Dietary Fibers, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29495569/
11. Acid-Base Homeostasis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26597304/
12. In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16482864/
13. Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661958/
14. Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19015756/
15. Supplemental Vitamins and Minerals for CVD Prevention and Treatment, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29852980/
16. Blood pressure lowering and anti-inflammatory effects of hesperidin in type 2 diabetes; a randomized double-blind controlled clinical trial, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29468764/
17. Flavonoid composition of Citrus juices, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17960080/.
18. Vitamin C for preventing and treating the common cold, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
19. Distribution and immune responses resulting from oral administration of D-limonene in rats, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12171437/
20. In vivo immunomodulatory effects of plant flavonoids in lipopolysaccharide-challenged broilers, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27079952/
21. Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18290732/
22. Citrate salts for preventing and treating calcium containing kidney stones in adults, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26439475/
23. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18946667/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum