Aparatul dentar, investitie in sanatatea ta! Cand si de ce apelam la medicul ortodont pentru un aparat dentar?

©

Autor: Redacția ROmedic

Aparatul dentar, investitie in sanatatea ta! Cand si de ce apelam la medicul ortodont pentru un aparat dentar?
Advertorial oferit de Clinicile QMed

Cererea si numarul aparatelor dentare a crescut progresiv si constant in Romania ultimilor 10 ani. Semn ca grija si educatia noastra in materie de sanatate orala s-a imbunatatit semnificativ alaturi de dorinta si posibilitatea de a avea un zambet frumos, simetric, sanatos.


Aparatul dentar este un dispozitiv medical dezvoltat si folosit pentru alinierea, indreptarea sau corectarea pozitiei dintilor conducand astfel la un zambet mai frumos, o dantura sanatoasa si la functionarea in conditii optime a aparatului masticator.  Desi majoritatea covarsitoare a pacientilor apeleaza la o astfel de solutie pentru infrumusetarea zambetului si a expresiei fetei toti medicii stomatologi recomanda acest tratament ortodontic cu precadere pentru redarea functionalitatii si eficientei aparatului masticator. Am facut aceasta mentiune, asa cum o sa explicam mai jos, pentru ca sunt cazuri in care chiar daca aspectul danturii nu este o chestiune de care pacientul sa-si faca griji, in cazul danturii cu dinti strambi sau aliniati necorespunzator, principala grija este sanatatea pe termen lung a danturii a pacientului.


De ce recomanda medicii stomatologi folosirea unui aparat dentar in special pentru partea de sanatate - functionalitate?
Sunt cateva motive practice foarte importante pentru sanatatea orala si nu numai (de exemplu buna functionare a digestiei) in cazul danturii nealiniate.

  • Riscul aparitiei cariilor creste cu peste 70%. Dantura noastra se curata (pe langa periaj) in mod natural in momentul in care mancam. Faptul ca dintii sunt pozitionati necorespunzator conduce la realizarea acestei curatari naturale cu eficienta redusa si, in plus, afecteaza igiena orala prin periaj, facand anumite zone mai greu accesibile de unde nu mai putem inlatura resturile.
  • Creste riscul parodontozei. Resturile ce raman dupa masa impreuna cu bacteriile ce se dezvolta in acest mediu favorizeaza inflamarea gingiei si in final aparitia parodontozei. In cel mai rau caz, ignorarea acestei probleme poate conduce la pierderea totala a danturii. Organizatia mondiala a sanatatii avertizeaza de mai multi ani cu privire la seriozitatea si preponderenta acestei probleme de sanatate.
  • Probleme digestive. Medicii stomatologi ne sesizeaza ca una dintre chestiunile serioase in cazul malpozitiei dintilor este mestecarea necorespunzatoare a mancarii. Asa cum ati invatat in scoala, digestia incepe in gura, prin masticatie si cu ajutorul salivei. Daca acest pas al distrugerii mancarii nu se desfasoara normal, atunci pot aparea si probleme digestive.
  • Favorizarea depunerii tartrului.  Tartrul conduce la inflamarea gingiei (si aparitia parodontozei), creste riscul aparitiei cariilor, are aspect neplacut.
  • Pozitia dintilor se degradeaza in timp datorita fortei si presiunii necorespunzatoare aplicate intre dinti. Acest lucru conduce catre agravarea problemelor de mai sus. Ceea ce inseamna ca micile neplecari datorate defectelor de pozitionare a dintilor se vor mari ca numar si intensitate odata cu trecerea timpului.


Cum ne dam seama ca avem nevoie de un aparat dentar?
Mai jos aveti cateva cazuri in care cel mai probabil ai nevoie de un astfel de aparat ortodontic.

  • Cand dintii frontali (superiori sau inferiori) sunt cu mult in fata fata de perechea corespondenta de jos sau sus (dupa caz). Caz de supra-ocluzie verticala sau inversa, dupa caz;
  • Cand dintii superiori nu se potrivesc cu cei inferiori la o muscatura normala (ocluzie incrucisata);
  • Cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza correct pe cei din centru inferior;
  • Cand exista spatii mari intre dinti, fie ca rezultat al deplasarii/pozitiei sau ca o consecinta a lipsei anumitor dinti;
  • Cand exista dinti in plus pe arcada dentara pentru a putea avea o pozitie corecta.

 

Clinicile QMed asigura tratamente ortodontice moderne cu medici specialisti bine pregatiti si cu experienta. Avem toate tipurile de aparate dentare moderne. Pentru mai multe informatii puteti citi pe site-ul nostru sau puteti lua legatura cu un medic  ortodont.
In orice caz, va sfatuim sa nu ignorati acest neajuns usor corectabil si va dorim succes indiferent de solutia aleasa.


Data actualizare: 12-11-2018 | creare: 12-11-2018 | Vizite: 1206
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice