Au fost identificate 40 de gene asociate cu inteligența
Autor: Costin Oana

Autorii au folosit două metode diferite de analiză genetică. Cu ajutorul primei au identificat mutațiile unui grup de 22 de gene diferite, care combinate ar explica aproximativ 5% din diferențele de la măsurătorile inteligenței. Cealaltă metodă de analiză a comparat genele, nu s-a axat doar pe mutațiile specifice, și a identificat un total de 47 de gene asociate cu inteligența, din care 17 fuseseră identificate și de prima metodă.
Combinând rezultatele celor două analize, s-a observat că 40 dintre genele identificate nu mai fuseseră până acum asociate cu inteligența. Pentru a verifica aceste date, cercetătorii au aplicat rezultatele pe un alt studiu al genomului, folosind nivelul de educație ca o estimare a inteligenței, în locul unui scor de inteligență.
Aproape toate mutațiile identificate în primul studiu au fost confirmate în al doilea, iar cea mai puternică corelație dintre gene și inteligență a fost la nivelul mutațiiilor genei FOXO3 și a codului care susține expresia ei. FOXO3 face parte dintr-o cale neuronală care declanșează moartea celulară ca urmare a stresului chimic.
Încercarea de a explica inteligența prin factorii biologici, respectiv genetici, este controversată, însă pe de altă parte astfel de studii și rezultatele pe care le aduc pot ajuta la identificarea acelor trăsături ale inteligenței care pot fi influențate de educație, alimentație sau chiar de microbii de la nivelul intestinelor.
Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Genetics.
Sursa: Science Alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni