Au fost identificate 40 de gene asociate cu inteligența

©

Autor:

Au fost identificate 40 de gene asociate cu inteligența
Cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Vrije din Amsterdam au identificat 40 de gene asociate cu inteligența, într-un studiu amplu în care au analizat datele genetice provenind de la aproximativ 80 000 de adulți și copii europeni.

Autorii au folosit două metode diferite de analiză genetică. Cu ajutorul primei au identificat mutațiile unui grup de 22 de gene diferite, care combinate ar explica aproximativ 5% din diferențele de la măsurătorile inteligenței. Cealaltă metodă de analiză a comparat genele, nu s-a axat doar pe mutațiile specifice, și a identificat un total de 47 de gene asociate cu inteligența, din care 17 fuseseră identificate și de prima metodă.

Combinând rezultatele celor două analize, s-a observat că 40 dintre genele identificate nu mai fuseseră până acum asociate cu inteligența. Pentru a verifica aceste date, cercetătorii au aplicat rezultatele pe un alt studiu al genomului, folosind nivelul de educație ca o estimare a inteligenței, în locul unui scor de inteligență.

Aproape toate mutațiile identificate în primul studiu au fost confirmate în al doilea, iar cea mai puternică corelație dintre gene și inteligență a fost la nivelul mutațiiilor genei FOXO3 și a codului care susține expresia ei. FOXO3 face parte dintr-o cale neuronală care declanșează moartea celulară ca urmare a stresului chimic.

Încercarea de a explica inteligența prin factorii biologici, respectiv genetici, este controversată, însă pe de altă parte astfel de studii și rezultatele pe care le aduc pot ajuta la identificarea acelor trăsături ale inteligenței care pot fi influențate de educație, alimentație sau chiar de microbii de la nivelul intestinelor.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Genetics.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 26-10-2019 | creare: 24-05-2017 | Vizite: 827
Bibliografie
Scientists Have Identified 40 New Genes Linked to Intelligence, link: https://www.sciencealert.com/researchers-discover-40-new-genes-connected-to-intelligence
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligențele multiple
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Expunerea copiilor la plumb este asociată cu reducerea IQ-ului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum