Un nou tip de grefe de piele pentru vindecarea mai rapidă a arsurilor

©

Autor:

Un nou tip de grefe de piele pentru vindecarea mai rapidă a arsurilor
Arsurile grave necesită grefare pentru refacerea țesutului epitelial distrus. Autogrefele de piele pe toată grosimea (full-thickness) reprezintă „standardul de aur” pentru vindecarea rănilor cauzate de arsuri. Însă în cazul arsurilor severe sunt necesare mai multe grefe, de la donori, fiind dificil de obținut pentru leziuni pe zone extinse de suprafață corporală.

Prin combinarea tehnicii de grefare cu autogrefe de grosime divizată (split-thickness) cu celule stem, cercetătorii din cadrul Universității Michigan Tech și a Spitalului Universitar Afiliat din Guangzhou preconizează că se poate îmbunătăți eficiența acestui proces.

Rezultatele au fost publicate în jurnalul Theranostics. Cercetătorii din cadrul Universității Michigan Tech axați pe inginerie tisulară lucrează la obținerea unui țesut prevascularizat destinat dezvoltării de noi vene, capilare și vase limfatice și proliferarea mai eficientă a celulelor epiteliale.

Autogrefele de grosime divizată necesită atenție deosebită pentru prevenirea contaminării și a infecțiilor. Deși sunt mai subțiri decât cele pe toată grosimea, se contractă mai mult pe durata procesului de vindecare. Pentru a preveni contracțiile și pentru a încuraja proliferarea și vascularizația, cercetătorii au utilizat celule stem modificate.

În urma studiilor pe cobai și a testării noului tip de grefă s-a observat reducerea contracției pielii și a încrețirii, reducerea inflamațiilor celulare, favorizarea microcirculației sangvine, dezvoltarea foliculilor de păr și a glandelor sebacee.

Cercetătorii atribuie succesul capacitării celulelor stem de a accelera acțiunea factorilor de creștere și a proteinelor numite citokine utilizate în repararea țesuturilor.

Dezavantajul este că aceste grefe sunt extrem de fragile și greu de manipulat.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-01-2019 | creare: 02-11-2016 | Vizite: 3543
Bibliografie
Biomedical engineers design and test an improved method for healing burns, link:
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161028090144.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul pentru printarea 3D a grefelor de piele
  • Primul ajutor în caz de arsuri cu lichid fierbinte la copilul mic - părinții reacționează necorespunzător
  • Bandajul inteligent pentru tratarea rănilor și prevenirea infecțiilor
  •