Dispozitivul pentru printarea 3D a grefelor de piele
Autor: Mancaș Mălina

Se utilizează „cerneală” biologică obținută din plasmă, proteine, celule epiteliale și alte componente biologice. Urmează depozitarea selectivă computerizată a acestor componente în zona patului de printare, într-o manieră precisă.
Amestecarea corectă a componentelor biologice, condițiile de lucru astfel încât celulele să nu se deterioreze și depozitarea corectă a produselor sunt esențiale pentru rezultate de calitate.
Pielea produsă de dispozitiv este formată dintr-un strat extern – epiderma și un strat mai subțire și mai profund – derma, realizat din fibroblaste ce produc colagen. Colagenul îi conferă pielii elasticitate și rezistență mecanică. De asemenea, pielea printată conține și strat cornos.
Dacă pielea a fost creată pentru cercetare (cum ar fi testarea cosmeticelor sau a produselor farmaceutice), orice celulă umană epitelială poate fi folosită. Dacă, în schimb, pielea va fi utilizată pentru un transplant, sunt necesare celule de la pacient. Acestea sunt crescute în laborator și ulterior sunt utilizate în procesul de printare.
Tehnica de bioprintare permite ca pielea să fie dezvoltată într-o manieră standardizată, automată, iar procesul este mai puțin costisitor și mai puțin traumatizant pentru pacient decât metoda tradițională de recoltare a autogrefelor.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Biofabrication.
În următorul video oamenii de știință prezintă tehnica de printare 3D a pielii umane:
Sursa: Newatlas
http://newatlas.com/skin-bioprinter/47520/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Spitalul de Chirurgie Plastica si Arsuri, Bucuresti
- Arsuri stanga spate (de la coloana spre stanga) si intepaturi in corp
- Arsura tigara taieturi incheieturi maini
- Boala de piele?
- Arsura cu apa clocotita
- Ce se intampla cu mine?
- Ce sa fac in caz de arsura cu apa calda?
- Arsura
- Intrebare arsura severa - Tratament
- Arsura grad 2