Băuturile îndulcite cu zahăr pot crește riscul de deces din cauza cancerului

©

Autor:

Băuturile îndulcite cu zahăr pot crește riscul de deces din cauza cancerului
Consumul a minimum două băuturi îndulcite cu zahăr pe zi crește riscul de deces din cauza unor tipuri diferite de cancere asociate cu obezitatea, precum cancerul gastrointestinal, endometrial sau de rinichi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Societatea Americană de Cancer. Comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc băuturi îndulcite cu zahăr, cele care au consumat au avut un risc de mortalitate din cauza cancerului cu aproximativ 5% mai mare, un risc semnificativ clinic.
Pentru studiu, cercetătorii au examinat asocierea dintre consumul de băuturi îndulcite artificial sau îndulcite cu zahăr și mortalitatea din cauza tuturor tipurilor de cancere și a cancerelor asociate cu obezitatea. Cohorta a fost compusă din participanții la un studiu început în anul 1982, care a inclus peste 900.000 de persoane fără cancer au oferit informații despre consumul obișnuit de băuturi îndulcite cu îndulcitori artificiali sau de băuturi îndulcite cu zahăr.  Decesele au fost identificate până în 2016.

Pe perioada studiului, peste 135.000 de persoane au decedat din cauza unui anumit tip de cancer. Potrivit rezultatelor analizelor, consumul a mai mult de două băuturi îndulcite cu zahăr pe zi a fost asociat cu o mortalitate mai mare din cauza cancerelor asociate obezității. În cazul băuturilor cu îndulcitori artificiali, singura asociere care a rămas valabilă după controlul pentru indicele de masă corporală a fost cancerul pancreatic.

Descoperirile susțin și mai mult recomandarea generală de a limita consumul băuturilor îndulcite cu zahăr, inclusă în ghidul Societății Americane de Cancer privind nutriția și activitatea fizică pentru prevenirea cancerului, conceput cu scopul reducerii riscului de îmbolnăvire al populației de pe întreg globul.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-09-2022 | creare: 19-09-2022 | Vizite: 269
Bibliografie
Sugar-sweetened beverages increase risk of death from obesity-related cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20220915/Sugar-sweetened-beverages-increase-risk-of-death-from-obesity-related-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • MIT: Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum