MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi

©

Autor:

MIT:  Zahărul îi face pe copii hiperactivi

FALS


Deși dulciurile și alimentele care conțin mult zahăr nu sunt recomandate copiilor din cauza efectelor negative ale acestei substanțe, părinții nu ar trebui să-și facă griji în privința hiperactivității copiilor. Hiperactivitatea nu este o consecință a consumului de zahăr. Este vorba doar de un mit care continuă să persiste nu doar printre părinți, ci și printre medici.

Studiile au demonstrat că zahărul nu are acest efect de care se tem atât de mult părinții. O meta-analiză publicată în 2012 care a vizat rolul dietelor alimentare asupra ADHD a evaluat și studiile realizate asupra legăturii dintre consumul de zahăr și hiperactivitatea la copii. Concluzia acestor studii a fost că zahărul nu afectează comportamentul sau performanța cognitivă la copii, însă un consum zilnic de zahăr pe termen lung a corelat cu durata agresivității.

O echipă de cercetători s-a întrebat dacă nu cumva așteptările părinților sunt cele care îi determină să creadă că modificarea comportamentului copilului are loc după ce acesta consumă ceva dulce. 35 de copiii între 5 și 7 ani și mamele lor au participat la un studiu care și-a propus să testeze această ipoteză. Participanții au fost împărțiți în două grupuri – unui grup de mame i s-a spus că li s-a dat copiilor să consume dulciuri, iar celuilalt i s-a spus că micuții nu au consumat alimente cu zahăr. În realitate niciun copil nu le-a consumat. Însă mamele care au crezut că băieții lor au consumat zahăr au descris comportamentul lor ca fiind mult mai agitat și mai activ decât au făcut-o celelalte mame.

Alte posibile explicații ale acestor comportamente ar putea fi o predispoziție a copilului sau o tulburarea care este agravată de consumul de zahăr. În plus, specialiștii spun că în perioadele când copii consumă mai mult zahăr decât de obicei (de ziua lor, de sărbători etc.) ei sunt oricum suprastimulați și au un comportament mult mai agitat, ceea ce părinții ar putea pune pe seama zahărului.

Data actualizare: 01-10-2014 | creare: 01-10-2014 | Vizite: 2257
Bibliografie
Effects of sugar ingestion expectancies on mother-child interactions, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7963081
The Diet Factor in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, link: https://pediatrics.aappublications.org/content/129/2/330.long
Sugar: Does it Really Cause Hyperactivity?, link: https://www.eatright.org/kids/article.aspx?id=6442459360
Does Sugar Really Make Children Hyper?, link: https://www.yalescientific.org/2010/09/mythbusters-does-sugar-really-make-children-hyper/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cât zahăr conțin sucurile și băuturile din fructe pentru copii?
  • MIT: Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum