MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet

©

Autor:

MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet

FALS


Consumul excesiv de zahăr nu este o cauză directă pentru niciunul din cele două tipuri de diabet. Studiile realizate până acum nu au identificat o legătură clară între consumul de dulciuri și instalarea afecțiunii.

Diabetul de tip 1 apare atunci când celulele pancreasului sunt distruse și nu mai produc deloc insulină. Insulina este un hormon foarte important implicat în metabolismul glucidelor, care are rolul de a transforma glucoza din sânge în energie. Deși cauzele bolii nu au fost identificate, se consideră că ar fi implicați factori de natură genetică și de mediu.

În cazul diabetului de tip 2, insulina fie nu este secretată într-o cantitate suficientă, fie organismul nu o poate folosi în mod corespunzător, situația fiind denumită în termeni medicali „rezistența la insulină”. Pe lângă cauzele genetice, se consideră că un rol important l-ar avea și factorii personali (vârsta – în general diabetul de tip 2 apare preponderent după 40 de ani, deși numărul de cazuri în care diabetul apare mai devreme a început să crească) sau care țin de stilul de viață (cel mai important fiind obezitatea).

Dacă ținem cont de faptul că un consum ridicat de alimente și băuturi dulci ne poate îngrășa, am putea considera că zahărul în mod indirect ar favoriza instalarea diabetului de tip 2 la persoanele predispuse către această afecțiune. O dietă săracă în zahăr nu previne însă apariția diabetului.

Data actualizare: 16-08-2020 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 7317
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul brun e mai sănătos decât zahărul alb
  • MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  •