MIT: Zahărul brun e mai sănătos decât zahărul alb

©

Autor:

MIT: Zahărul brun e mai sănătos decât zahărul alb

FALS


Variantele mai închise la culoare ale unor alimente (pâinea neagră, pastele și orezul integrale etc.) sunt mult mai sănătoase decât cele rafinate, cu o culoare mai deschisă. Prin analogie la fel ar trebui să se întâmple și în cazul zahărului. Iar prețul mult mai ridicat al zahărului brun pare să susțină plus valoarea de sănătate pe care acesta ar aduce-o. În realitate diferența dintre conținutul nutrițional al celor două tipuri de zahăr este nesemnificativă.

Culoarea zahărului este dată de procesul de fabricare. Zahărul brut extras din trestia de zahăr conține și melasă, având o culoare maronie. Acesta este apoi rafinat și devine alb. Zahărul brun este creat adăugând la varianta albă melasă. Aceasta dă practic diferența de culoare și de gust – zahărul brun este mai dulce și are o savoare mai intensă, iar textura sa este mai granulată decât a celui alb. 

La nivel nutrițional însă diferențele sunt extrem de mici. Zahărul brun are la bază tot zahăr alb, la care s-a adăugat melasă. Dacă zahărul alb conține 99,9% sucroză, zahărul brun are 97% sucroză, 2% apă și 1% alte substanțe (minerale, fier, potasiu etc.). Dar ca să ne bucurăm de efectele acestor minerale ar trebui să consumăm o cantitate foarte mare de zahăr brun. Nici în ceea ce privește conținutul caloric diferențele nu sunt foarte mari: o linguriță de zahăr alb are 16 kilocalorii, în timp ce una de zahăr brun are 17 kilocalorii.

Indiferent de zahărul pe care îl preferăm, este important să îl consumăm cu moderație. Organismul nostru nu face diferența între cele două tipuri; este vorba în ambele cazuri de un zahăr care nu aduce substanțe nutritive, dar care consumat în exces poate avea efecte negative.

 



Data actualizare: 16-07-2018 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 9099
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
  • MIT: Zahărul provoacă dependență
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum