Beneficiile meditației Mindfulness pentru adulții care se confruntă cu dependența de jocurile video

©

Autor:

Beneficiile meditației Mindfulness pentru adulții care se confruntă cu dependența de jocurile video
Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a explorat eficacitatea și mecanismele neuronale implicate în intervenția de meditație mindfulness pentru tratamentul adulților cu tulburare de jocuri pe internet (Internet Gaming Disorder - IGD) sau dependență de jocurile video.
În contextul în care IGD este asociată cu probleme multiple de sănătate și mentale, inclusiv disfuncție executivă și deteriorare neurocognitivă, meditația mindfulness apare ca o terapie potențial eficientă, dat fiind că aceasta influențează regiuni cerebrale specifice implicate în reglarea atenției și autocontrolul.

Studiul a implicat un esantion de 80 de participanți diagnosticați cu IGD, aleși după ce au depășit un scor de 50 la Testul de Adicție pe Internet (IAT) și evaluat de un psihiatru. Participanții au fost randomizați în două grupuri: un grup experimental (meditație mindfulness) și un grup de control (relaxare musculară progresivă), fiind monitorizați în perioada 1 octombrie - 30 noiembrie 2023, la Universitatea Normală din Hangzhou, China.

Rezultatele studiului indică o scădere semnificativă a poftei de joc și a severității adicției în grupul cu meditație mindfulness comparativ cu grupul de relaxare musculară progresivă. Analiza funcțiilor cerebrale a relevat o reducere a activării în nucleele lentiforme și girusul frontal medial, regiuni anterioare implicate în reacțiile la pofte. Activarea redusă a insulei a fost, de asemenea, observată în timpul unei sarcini în grupul experimental, sugerând că meditația mindfulness poate modula reactivitatea la semnalele jocurilor. Aceste schimbări în activitatea cerebrală sugerează că meditația mindfulness poate influența mecanismele neuronale subiacente poftei, oferind o bază neurologică pentru eficacitatea sa în reducerea simptomelor IGD.

În concluzie, studiul indică faptul că meditația mindfulness este mai eficientă în reducerea poftei de joc și a severității adicției comparativ cu relaxarea musculară progresivă, modificând activitatea în regiunile corticale și subcorticale implicate în reacțiile la poftă. Aceste descoperiri susțin utilizarea meditației mindfulness ca tratament pentru dependența de jocurile video, având potențialul de a modifica răspunsurile frontopallidale care stau la baza poftei.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-06-2024 | creare: 25-06-2024 | Vizite: 115
Bibliografie
Mindfulness meditation curbs gaming addiction by altering brain responses, link: https://www.news-medical.net/news/20240623/Mindfulness-meditation-curbs-gaming-addiction-by-altering-brain-responses.aspx

Image by Pexels on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jocurile video – benefice pentru copii sau dăunătoare?
  • Jocurile video cu moderație pot amplifica atenția și percepția
  • Jocurile video și influența asupra atitudinilor sexiste
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum