Beneficiile reducerii tensiunii arteriale

©

Autor:

Beneficiile reducerii tensiunii arteriale
Cercetătorii din Marea Britanie au prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie modul în care medicamentele antihipertensive pot diminua riscul de apariție al atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale.
Riscul de apariție al atacurilor de cord și al accidentelor vasculare cerebrale se corelează cu valorile tensiunii arteriale. Un grup științific de la Universitatea din Oxford a prezentat modul în care medicamentele folosite pentru hipertensiune arterială pot reduce aceste riscuri. Mai mult, aceste efecte sunt aplicabile inclusiv persoanelor cu valori tensionale normale, celor care au prezentat în antecedente afecțiuni cardiovasculare, dar și persoanelor fără astfel de antecedente.

Deși efectele benefice sunt dovedite, acest tratament trebuie administrat persoanelor cu risc pentru afecțiuni cardiovasculare, nefiind recomandat populației largi. Acest risc cardiovascular este identificat de către specialiștii cardiologi. Pe lângă acest criteriu, se adaugă riscul de apariție al efectelor secundare și costurile tratamentului.

Ceea ce nu au putut stabili studiile anterior publicate, este dacă beneficiul reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu antecedente de afecțiuni cardiovasculare este similar beneficiului scăderii tensiunii arteriale la persoanele fără antecedente patologice. De asemenea, acestea nu au putut dovedi beneficiul reducerii tensiunii arteriale la pacienții cu valori tensionale normale.

Cazurile evaluate în cadrul acestui studiu provin de la 348.000 de participanți din 48 de studii clinice. Grupul de participanți a fost divizat în două grupuri în funcție de prezența sau absența antecedentelor cardiovasculare. Cele două grupuri au fost subdivizate în șapte grupuri în funcție de valorile tensiunii arteriale sistolice, de la 120 mmHg și până la valori de peste 170 mmHg.

Rezultatele obținute au demonstrat o reducere a riscului de evenimente cardiovasculare cu aproximativ 10% la pacienții la care tensiunea arterială a fost redusă cu 5 mmHg. De asemenea, riscul de apariție al accidentelor vasculare cerebrale și de deces de cauză cardiovasculară a fost redus cu 5-13%. Aceste rezultate îndeamnă autorii să afirme că strategia terapeutică poate fi recomandată indiferent de prezența sau absența antecedentelor cardiovasculare sau de valorile tensiunii arteriale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-09-2020 | creare: 04-09-2020 | Vizite: 527
Bibliografie
Blood pressure-lowering is even more beneficial than previously thought, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200901094058.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  • Pompierii sunt expuși unui risc cardiovascular major
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum