Un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul genetic pentru infarct miocardic

©

Autor:

Un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul genetic pentru infarct miocardic
Moștenirea genetică nu înseamnă obligatoriu destin”, afirmă Sekar Kathiresan, director al Centrului de Cercetare în Genetica Umană din cadrul Spitalului General Massachusetts. „Deși multe persoane tratează riscul genetic drept inevitabil, inerent, implicit cadrele medicale, în cazul infarctului miocardic această regulă pare că nu se aplică.”

Potrivit studiului său publicat în New England Journal of Medicine, adoptarea unui stil de viață sănătos – absența fumatului, managementul corect al greutății corporale, dieta și activitatea fizică regulată – poate reduce riscul de boli cardiovasculară inclusiv în rândul persoanelor susceptibile genetic de a dezvolta astfel de afecțiuni și reduce la jumătate probabilitatea de a avea un infarct miocardic sau un eveniment cardiovascular similar.

Pentru a identifica impactul stilului de viață asupra reducerii riscului genetic au fost evaluate date clinice și analize genetice care au provenit de la circa 55,000 de participanți implicați în trei studii prospective de mare amploare (Atherosclerosis Risk in Communities Study, Women's Genome Health Study, Malmo Diet and Cancer Study) și în studiul Biolmage.

Fiecărui participant la studiul curent i s-a atribuit un scor de risc genetic în funcție de cele 50 de variante genetice asociate în cercetările precedente unui risc crescut de infarct miocardic. La începutul studiului investigatorii au stabilit factorii care aparțin stilului sănătos de viață drept:
  • statusul de nefumător,
  • absența obezității definită drept valoarea indicelui de masă corporală mai mare de 30 kg/m2,
  • desfășurarea de exerciții fizice cel puțin o dată pe săptămână,
  • o alimentație sănătoasă.

Deoarece în cadrul studiului Biomalge a fost luată în considerare și prezența plăcilor de aterom la nivelul arterelor coronare, atât factorii genetici dar și cei ce țin de stilul de viață au fost asociați independent cu depunerea calciului la nivelul plăcii de aterom. Prin urmare, adoptarea comportamentelor sănătoase ale stilului de viață au fost corelate cu încetinirea procesului de ateromatoză în fiecare grup cu risc genetic.

În urma prelucrării datelor s-a remarcat că prezența a cel puțin trei din cei patru factori ai stilului de viață sănătos ar putea reduce incidența riscului de evenimente coronariene cu până la 50% în rândul persoanelor cu risc genetic crescut, în comparație cu cei  care au un stil de viață nefavorabil, definit drept absența totală sau prezența unui singur comportament sanogen.

Deși sunt necesare studii suplimentare care să aibă în vedere heterogenitatea populației și alți factori de risc modificabili, cercetarea de față subliniază faptul că adoptarea unui stil de viață sănătos are o influență pozitivă marcantă asupra riscului de boală coronariană, independent de profilul genetic.

Mai multe informații despre modul în care putem influența genetica organismului cu ajutorul alimentației și al stilului de viață optim găsiți în articol

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 25-04-2020 | creare: 15-11-2016 | Vizite: 2186
Bibliografie
Study finds following a healthy lifestyle can greatly reduce genetic heart attack risk, link: http://medicalxpress.com/news/2016-11-healthy-lifestyle-greatly-genetic-heart.html

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum