Biomarkeri care pot indica riscul de demență

©

Autor:

Biomarkeri care pot indica riscul de demență
Cercetătorii din cadrul Universității din Texas au identificat o serie de biomarkeri care pot indica riscul de demență.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Studiul a presupus analiza metaboliților din probe sangvine prelevate de la 22.623 indivizi, incluzând 995 care au dezvoltat în timp demență.

Rezultatele au arătat că valorile mai mari ale concentrației moleculelor numite aminoacizi cu lanț ramificat au fost asociate cu risc mai redus de demențe. Altă moleculă, creatinina și 2 lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL) au fost, de asemenea, asociate cu risc mai redus de demențe.

Pe viitor, se vor utiliza teste sangvine de diagostic pentru a depista amprenta moleculară a riscului de demențe. Aceasta include concentrațiile sangvine de aminoacizi cu lanț ramificat. Amprenta metabolică  alterată a fost observată cu câțiva ani înainte de stabilirea diagnosticului în cazul participanților la studiu sănătoși la acea vreme.

Aminoacizii cu lanț ramificat sunt nutrienți pe care organismul îi obține din proteine alimentare, cum ar fi carnea sau leguminoasele. Aceștia includ leucina, izoleucina sau valina.

Metaboliții sunt influențați de factori genetici și de mediu, iar nivelul lor poate fi modificat prin intervenții nutriționale și farmacologice.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica  dacă aminoacizii cu lanț ramificat și alte molecule joacă un rol în dezvoltarea demențelor sau dacă sunt doar markeri ai bolii.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-02-2020 | creare: 12-03-2018 | Vizite: 859
Bibliografie
Novel biomarkers for future dementia risk, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180306131801.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  •