Persoanele în vârstă „funcționează” mai bine dimineața

©

Autor: Redacția ROmedic

Persoanele în vârstă „funcționează” mai bine dimineața
Potrivit cercetătorilor canadieni, persoanele în vârstă care sunt testate în perioada optimă a zilei (dimineața) au o performanță mai bună la activități cognitive și, mai mult decât atât, își activează aceleași rețele neuronale responsabile în tinerețe pentru controlul atenției și îndepărtarea distragerilor.

Studiul publicat pe 7 iulie în revista Psychology and Aging a revelat unele dintre cele mai puternice dovezi de până acum potrivit cărora ar exista diferențe remarcabile în funcționarea creierului de-a lungul zilei la persoanele în vârstă.

„Momentul zilei este foarte important în testarea persoanelor în vârstă. Acest grup de vârstă se concentrează mai bine și reușește să ignore distragerile mai bine dimineața decât după-amiaza”, a spus autorul John Anderson, doctorand la Universitatea din Toronto, departmentul de psihologie. „Performanțele îmbunătățite din timpul dimineții sunt corelate cu o mai mare activare a regiunilor din creier ce controlează atenția - cortexul prefrontal dorsolateral și parietal superior, la fel ca la adulții tineri.”

Întrebat despre utilitatea descoperirilor echipei sale, Anderson recomandă ca vârstnicii să își programeze activitățile mai dificile - cum ar fi calcularea taxelor, testele și examinările, programările la un medic nou, sau gătirea unei rețete noi - în timpul dimineții.

La acest studiu au participat 16 tineri (cu vârste între 19 și 30 de ani) și 16 persoane mai în vârstă (între 60 și 82 de ani), aceștia realizând o serie de teste de memorie în perioada după-amiezii (orele 13:00-17:00). În timpul testării subiecților li s-a cerut să studieze si să-și amintească o serie de fotografii și combinații de cuvinte expuse pentru o perioadă scurtă de timp pe un ecran. Pentru a le distrage atenția, pe ecran au mai apărut fulgerător cuvinte irelevante legate de anumite fotografii și fotografii irelevante legate de anumite cuvinte. În timpul testului, creierul participanților a fost scanat prin Rezonanță Magnetică Funcțională (IRMf), ceea ce le-a permis cercetătorilor să vadă cu precizie zonele din creier activate.

Vârstnicii au fost de 10 ori mai predispuși să acorde atenției informației menite să-i distragă, în timp ce adulții tineri au reușit să se concentreze mai bine si să facă abstracție de aceste informații. Datele obținute prin IRMf au confirmat la vârstnici o implicare substanțial mai mică a zonelor din creier ce controlează atenția, comparativ cu tinerii.

Pe de altă parte, atunci când alte 18 persoane în vârstă a fost testate dimineața (orele 8:30-10:30), au avut performanțe vizibil crescute, potrivit a două măsurători comportamentale diferite a controlului inhibitor. Aceștia au fost atenți la mai puține elemente de distragere decât subiecții testați în timpul după-amiezii, eliminând astfel diferențele fată de grupul persoanelor tinere. Foarte important este faptul că vârstnicii au utilizat aceleași zone din creier ca tinerii pentru a ignora informația menită să le distragă atenția. Acest lucru relevă faptul că, în testarea persoanelor în vârstă, momentul zilei este important atât pentru performanță, cât și pentru tipul de activitate a creierului.

Aceste descoperiri sunt un semnal de alarmă pentru cei care studiază funcțiile cognitive la adulții vârstnici. „De vreme ce persoanele în vârstă „funcționează” mai bine dimineața, ignorarea momentului zilei ar putea duce la o imagine deformată a diferențelor de vârstă în funcționarea creierului”, a spus Dr. Hasher, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto și cercetător la Institutul de Cercetări Rotman Baycrest.

Data actualizare: 22-08-2014 | creare: 19-08-2014 | Vizite: 3215
Bibliografie
Older adults have morning brains, link: https://medicalxpress.com/news/2014-08-older-adults-morning-brains.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Suplimentele de calciu ar putea crește riscul de demență la femei
  •