Blefaroplastia pentru barbati

©

Autor:

Blefaroplastia pentru barbati
Blefaroplastia reprezinta interventia estetica de lifting a pleoapelor, ca urmare a pierderii de volum in regiunea periorbitala si a aparitiei cearcanelor.

Ochii reprezinta un punct central al fetei, al caror aspect contribuie substantial la impresia pe care o face o persoana in momentul unui contact direct cu o alta persoana. De asemenea, un aspect placut al pleoapelor este asociat cu o buna indeplinire cu succes a functiilor pentru protectia si sanatatea ochilor. Pleopele sunt functional foarte expuse, de aceea in zona acestora sunt observate adesea cele mai precoce semne de imbatranire.

Pungile de sub ochi, ridurile din zona perioculara si pleoapele cazute ofera fetei un aspect obosit, mohorat, lipsit de energie.  Aceste probleme sunt resimtite dupa o anumita varsta si de catre barbati, care desi aparent se mentin intr-o forma fizica buna, chiar si dupa o anumita varsta, aspectul lor facial ajunge sa contrasteaze cu trairile si starea emotionala si fizica a persoanei.

Frustrarea pleoapelor lasate poate fi remediata cu ajutorul blefaroplastiei (lifting-ul pleoapei). Aceasta interventie trateaza si ptoza tegumentara de la nivelul pleoapelor, laxitatea musculara si proeminenta pungilor dermograsoase de sub ochi. Blefaroplastia restaureaza fermitatea zonei periorbitale pentru un chip vizibil intinerit.

Blefaroplastia la barbati

Procedura chirurgicala propriu-zisa efectuata in cazul blefaroplastiei masculine este in esenta la fel ca cea efectuata in cazul femeilor, insa vor aparea diferente care nu pot fi ignorate, printre care si distributia pilozitatii faciale specific masculine si fizionomia.

Cele mai frecvente tehnici sunt blefaroplastia cu laser si tehnica ce foloseste radiofrecvente, ce permit o recuperare foarte rapida (un aspect pe care barbatii il urmaresc inainte de a lua decizia unei interventii estetice – timpul pana la reintegrarea sociala si abstinenta la efort fizic).

Astfel, in 7 zile activitatile obsinuite pot fi reluate. Aparitia noilor tehnologii de chirurgie sustine prin argumente suplimentare interesul crescut al barbatilor pentru estetica faciala. Aceste tehnologii vin cu multiple avantaje: cost mai mic, timp de recuperare minim, redus spre zero. Toate aceste inovatii au facut ca barbatii sa reconsiderea apelul la chirurgia estetica pentru a-si imbunatati aspectul fizic.

Blefaroplastia se realizeaza sub efectul anesteziei locale si sedarii intravenoase. Medicul chirurg va elimina excesul tegumentar si adipos, iar tesuturile restante vor fi repozitionate si redistribuite astfel incat sa fie eliminate pungile de grasime si piele de pe pleoapa superioara, cat si pungile de sub ochi.

Blefaroplastia cu laser foloseste energia laser pentru a contracta si intinde pielea, imbunatatind aspectul pielii si uniformizand regiunea perioculara, fara excizia tesuturilor. In acest mod, se considera ca blefaroplastia cu laser este o metoda conserrvatoare: nu se elimina tesuturi, nu raman cicatrici, perioada de recuperare este minima.
Din pacate, interventia cu laser poate fi aplicata numai in cazul in care excesul tegumentar este mediu, iar pielea nu si-a pierdut elasticitatea, in totalitate.

Frecventa in crestere acestei proceduri in cazul barbatilor se datoreaza si efectelor relativ subtile, care nu ies in evidenta si specificului sau universal, neavand o conotatie exclusiv feminina, asa cum se intampla de regula cu lifting-ul facial.

Candidatul masculin la blefaroplastie

Majoritatea barbatilor care solicita o blefaroplastie este reprezentata de trecuti de 50 de ani. Acestia constientizeaza ca ridurile, liniile fruntii, ridurile din unghiul extern al ochilor, pleoapele cazute, calvitia, barbia dubla le ofera un aspect mult mai imbatranit, afectandu-le viata sub diverse aspecte.

Desi aparent barbatii nu sunt preocupati asa de mult de aspectul facial, in comparatie cu femeile, aspectul pleoapelor cazute pare sa reprezinte o exceptie.

Dupa 35-40 ani, excesul cutanat creste, apar mici pungi de grasime sub ochi sau pe pleoapa superioara, facand pliul pleoapei mai putin vizibil, pielea se pigmenteaza. Toate aceste semne sunt efectele combinate ale trecerii timpului, gravitatii, expunerii la soare, la care adauga factorul ereditar. 

Cu toate acestea, barbatii de toate varstele pot apela la blefaroplastie, mai ales daca se confrunta si cu tulburari de vedere cauzate de obstructionarea campului vizual.

Diferente de abordare a tehnicilor pentru un aspect specific masculin

In timp ce tehnicile prin care se realizeaza blefaroplastia sunt in esenta aceleasi, exista cateva aspecte particulare (evaluate, pentru fiecare caz in parte, la momentul consultatiei). In general, barbatii urmaresc:

 • o schimbare mai conservatoare, mai putin observabila in urma interventiei, pentru a evita o corectie excesiva a zonei periorbitale
 • sa evite lifting -ul pliului pleoapei superioare, care este mai degraba specific femeilor
 • sa evite urmele vizibile ale cicatrizari, pentru ca nu pot apela, asemenea femilor, la ajutorul produselor cosmetice
 • evitarea unui aspect feminin al sprancenei, in urma interventiei

Pentru ca este important ca blefaroplastia sa nu altereze trasaturile masculine, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele particularitati ale fizionomiei barbatilor

 • pleoapa superioara este mai situata mai jos la barbati decat la femei, iar spranceana este mai ridicata
 • sistemul de sustinere a barbatilor se slabeste mai usor la barbati, in conditiile expunerii la soare si a fumatului; de asemenea, pielea este mult mai grav afectata de efectele fotoimbatranirii decat in cazul femeilor
 • ridurile in jurul ochilor nu au acelasi impact negativ asupra barbatilor, spre deosebire de femei 
 • pe masura inaintarii in varsta, ridurile pleoapelor difera intr-un mod specific de „ridurile tineretii”, iar medicul chirurg trebuie sa aiba in vedere aceste aspecte subtile
 • muschii si tesuturile barbatilot  sunt diferite de cele ale femeilor, sub aspectul structurii si tonifierii
 • dimensiunile anatomice si aspectul regiunii perioculare sunt diferite la barbati, fata de femei
 • la barbati, spranceana are o protuberanta anterioara mai puternica, iar pliul pleoapei este mai aproape de marginea acesteia

Alternative la blefaroplastie

Exista si alte interventii estetice, unele mai putin invazive, care pot inlocui blefaroplastia.

Injectarea cu botox este extrem de populara, datorita avantajelor sale: costuri mai reduse, timp de recuperare nul, efecte de reintinerire asupra mai multor zone faciale, in acelasi timp operator. Cu ajutorul toxinei botulinice se poate obtine o uniformizare si atenuare a aspectului lasat al pielii la nivelul pleoapei superioare; de asemena botox-ul ofera si  un efect de ridicare a sprancenelor cu 2-3 mm, astfel ca pleoapele vor avea un aspect mai putin cazut.

In cazul pleoapei inferioare, pungile de sub ochi nu sunt singurul aspect inestetic, ci si pierderea de volum pe conturul orbitei, care conduce la aspectul infundat al ochilor. Cu ajutorul acidului hialuronic sau chiar cu grasime proprie injectata se poate umple si uniformiza conturul orbital, imbunatati suportul pielii pleoapelor inferioare si estompa aspectul cearcanelor.

Remodelarea cutanata cu laser sau peeling-ul chimic sau cu laser pot imbunatati aspectul pleoapelor prin metode mai putin invazive, realizand contractarea, netezirea si uniformizarea pielii.

Aceste proceduri insa nu pot substitui in anumite cazuri efectele interventiei chirugicale de blefaroplastie. De aceea, in cazuri mai severe de ptoza tegumentara, exces dermagrasos sau blocarea campului vizual din cauza pleoapelor cazute, este recomandat apelul la operatie. Impreuna cu medicul chirurg veti putea decide care este cea mai buna optiune pentru cazul dumenavoastra.

Data actualizare: 05-01-2020 | creare: 22-12-2009 | Vizite: 7698
Bibliografie
Blefaroplastia - chirugie estetica pentru barbati
https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/eyelid-surgery/male/

Blefaroplastia, pleoapa superiora
https://emedicine.medscape.com/article/842137-overview

Blefaroplastia pentru barbati- diferente minore
https://www.drmeronk.com/eyelid/male.html

Necesitatea blefaroplastiei pentru barbati
https://www.eyelifts.com/male-blepharoplasty.php

Chirurgie estetica masculina - blefaroplastia
https://www.aboardcertifiedplasticsurgeonresource.com/Blepharoplasty/men.html

Scapati definitiv de pungile de sub ochi
https://mens-cosmetic-health.suite101.com/article.cfm/male_laser_blepharoplasty

Totul despre blefaroplastia pentru barbati
https://www.blepharoplastyhelp.com/blepharoplastyformen.html

Chirugia estettica masculina: rejuvenarea regiunii ochilor
https://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-surgery/blepharoplasty-male.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Estetica masculina
 • Estetica masculina vs estetica feminina - diferente majore in abordarea procedurilor estetice
 • Marirea penisului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum