Erizipelul pleoapei

©

Autor:

Erizipelul reprezinta o inflamatie (dermatita acuta infectioasa – popular mai este denumita si branca) ce afecteaza pielea si tesutul celular subcutant, inclusiv la nivel palpebral; erizipelul este produs de infectiile cu streptococ de grup A (streptococul hemolitic), si mult mai rar de infectiile cu streptococ de grup C; leziunile astfel rezultate se vor localiza mai ales la nivelul fetei si extremitatilor. Initial streptococul se localizeara la nivelul nazofaringelui; de aici, se poate raspandi catre teritoriile cutante unde exista leziuni sangerande chiar si de mici dimensiuni (zgarieturi, escoriatii, etc) ; la nivel tegumentar, leziunile din erizipel vor evolua si se vor extinde pe cale limfatica.

Starea generala a pacientului cu erizipel este alterata; bolnavul prezinta febra si frison; leziunilor locale prezinta urmatoarele caracteristici – roseata, edem si induratie tegumentara bine delimitata; aspectul general al leziunilor este cel de placard; in regiunea oculara, leziunile se vor dispune cu predilectie in unghiul intern al pleoapelor, unde placardul va fi inconjurat de o zona usor proeminenta. Formele grave de infectie vor fi insotite de aparitia unor vezicule, care dupa ce se vor sparge, vor produce ulceratii superficiale. Boala netratata corespunzator poate genera o serie de complicatii, mai mult sau mai putin severe – necroza pleoapelor, dacrioadenita, abces orbitar sau tromboflebita a sinusului cavernos; daca infectia se cronicizeaza, pacientul va prezenta edem lingos si elefantiaza a pleoapelor.

Tratament

Medicamentul de electie pentru tratamentul erizipelului este penicilina G
; penicilina G se administraza pe o perioada de cel putin 10 zile – astfel, este preintampinata extinderea sistemica a infectiei. Penicilina se administraza in perfuzii intravenoase in doza initiala de 6. 000. 000 UI; dupa diminuarea simptomatologie, penicilina G poate fi inlocuita cu penicilina potasica V – administrata in patru doze zilnice, a cate 250. 000 UI. Daca pacientul este alergic la penicilina, atunci tratamentul se poate face cu eritromicina – 500 mg, de patru ori in 24 de ore; ulterior, doza poate fi scazuta pana la 250 mg, in patru administrari zilnice. Topic, la nivel palpebral pot fi aplicate comprese imbibate cu antiseptice – rivanol sau solutii iodate.


Data actualizare: 09-01-2013 | creare: 29-04-2010 | Vizite: 9958
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 171-217
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 63-70
V. Papilian – Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton – Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu – Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum