Leziuni ale pleoapelor in antrax

©

Autor:

Leziuni ale pleoapelor in antrax
Antraxul (pustula maligna = carbune = dalac) este o boala infectioasa acuta, care apare de obicei in randul persoanelor care manipuleaza carnea, dejectiile si pielea animalelor bolnave (boala se transmite de la animalele bolnave, la om). Infectia este produsa de bacteria carbunoasa (Bacillus anthracis). Starea generala a pacientului este vizibil alterata, acesta prezentand febra si frison. Pleoapele sunt edematiate si congestionate, prezentand o serie de leziuni papuloveziculoase; leziunile papulare vor evolua si isi vor modifica culoarea, devenind negricioase – datorita continutului sanguinolent; ulterior, veziculele se vor necrona si vor ulcera, lasand in urma cicatrici care adera la suprafata osoasa subiacenta. In forma de boala, caracterizata prin edem malign, pustula maligna lipseste, insa evolutia este mult mai severa. Netratata, infectia se poate extinde, fiind fatala.

Tratament

Pentru tratamentul antraxului se administreaza ser ce contine anticorpi specifici impotriva bacilului carbunos si doze mari de penicilina. Pacientul va fi internat si izolat pana la obtinera vindecarii. Tratamentul cu penicilina dureaza cel putin 10 zile; se administreaza doze mari de penicilina G – 2. 000. 000 UI, la fiecare 6 ore.

Daca pacientul este sensibil la penicilina, ca alternativa terapeutica, pot fi utilizate urmatoarele chimioterapuice: eritromicina, ciprofloxacina sau eritromicina. De asemenea, leziunile tegumentare trebuiesc atent ingrijite – toaletate si badijonate. Daca boala este deosebit de severa, se pot administra seruri ce contin antitoxina Antrax; mai pot fi utilizate medicamente precum antipiretice si tonice cardiace.

Data actualizare: 10-03-2014 | creare: 29-04-2010 | Vizite: 5026
Bibliografie
P. Cernea - Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 171-217
D. Chiselita - Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 63-70
V. Papilian - Anatomia omului, Vol.II, Ed. All, 2008
Guyton - Fiziologie umana si mecanismele bolii, Ed.Amaltea, 1997
V. Rusu - Dictionar Medical, Ed. Medicala 2001
Jack J. Kanski - Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • O bacterie cu potențial fatal poate reduce anumite tipuri de dureri la animale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum