Bolile copilariei la adulți - ce boli pot lua adulții de la copii (și în ce condiții)

©

Autor:

Bolile copilariei la adulți - ce boli pot lua adulții de la copii (și în ce condiții)

Inflamația gâtului, rujeola, rubeola, varicela sunt afecțiuni cel mai adesea asociate cu vârsta copilăriei, dar asta nu înseamnă că dacă eștiadult ai devenit în mod automat imun față de acestea, precum și alte boli ale copilăriei. Ce este chiar mai rău, unele boli din copilărie sunt mult mai dificil de suportat pentru adulți decât pentru copii.

Tuse convulsivă (pertussis)

Simptomele adulților nu sunt, de obicei, la fel de severe ca și cele care apar la copii, dar tusea convulsivă este extrem de contagioasă.

S-ar putea să ai un risc mai mare dacă ai avut o răceală însoțită de febră, urmată de o tuse productivă care durează mai mult de o săptămână.

Chiar dacă ai fost vaccinat, imunitatea scade în termen de cinci până la zece ani, deci ar trebuie să iei în considerare refacerea vaccinului. (1)

Varicela (vărsat de vânt)

În prezent, copiii sunt protejați împotriva varicelei prin administrarea unui vaccin, dar dacă ai reușit să eviți varicela atunci când erai copil, în cazul în care te vei infecta ca adult, aceasta va avea simptome mai intense.

Congestia este mai frecventă, împreună cu mâncărimi intense și febră mare, iar pacienții mai în vârstă au mai multe șanse de a dezvolta pneumonie sau chiar encefalită - o umflare a creierului.

Varicela contactată în timpul sarcinii, dezvoltă defecte congenitale la făt, precum dezvoltarea anormală a creierului sau a membrelor.

Medicamentele antivirale pot scurta lungimea și severitatea varicelei. De asemenea, vaccinarea poate proteja persoanele care nu au avut niciodată această boală, iar vaccinul împotriva varicelei (Zonei Zoster) este adesea recomandat persoanelor cu vârsta peste 60 de ani.

gripa

Probabil știi că gripa este contagioasă și afectează și adulții și copiii în același mod, provocând simptome cum ar fi febra ridicată, dureri musculare și tuse - de aceea ar trebui să faci un vaccin împotriva gripei, dacă nu ai făcut-o încă.

În plus, dacă gripa nu este tratată la timp, poate progresa, ducând la pneumonie.

Boala a cincea, eritemul infecțios sau boala obrajilor pălmuiți

Câteodată se numește boala obrajilor pălmuiți, deoarece erupția roșie seamănă adesea cu o palmă pe obraz, apoi se extinde spre alte zone ale corpului, însoțită de simptome asemănătoare cu cele ale răcelii.

Cea de-a cincea boală, este numită astfel deoarece a fost cea de-a cincea din lista bolilor care cauzează erupții cutanate la copii înainte de vârsta vaccinurilor, și este cauzată de un virus numit parvovirusul uman B19. Parvovirusul B19 se răspândește prin salivă și mucus nazal. (2)

Infecțiile nu sunt, de obicei, grave și dispar pe cont propriu, dar sunt contagioase și nu există vaccinuri.

Boala a cincea este asociată cu durerea articulară care în mod obișnuit dispare la copii, dar lăsată netratată la adulți poate duce la artrită. Aproximativ 80% dintre adulți au dureri artritice atunci când suferă de aceasta boală și acestea pot rămâne chiar și după ce virusul a dispărut.

Boala mâna-picior-gură

Dacă observi leziuni pe mâini, picioare sau gura copilului tău, vizitează medicul. Această boală se răspândește prin salivă, mucus nazal, materii fecale și lichid din blisterele din gură ale persoanelor infectate.

În timp ce există un mit că aceasta poate apărea la copii mai ales pe perioada verii, adulții sunt de asemenea sensibili.

În scenariile cele mai nefavorabile, aceasta poate provoca meningită virală, deși la adulți, este cel mai probabil să se manifeste ca o răceală și durere în gât.

Crupul laringian

O boală extrem de contagioasă cauzată de o infecție virală a tractului respirator superior, crupul laringian devine din ce în ce mai frecvent la adulți, dar poate fi identificat prin diagnosticul de laringotraheobronșita, deoarece afectează laringele, traheea și bronhiile.

conjunctivita

Conjunctivita este o inflamație a zonei ultraperiferice a ochiului și a suprafeței interioare. Ochii simptomatici cu senzație de mâncărime, cu o secreție de culoare albă, galbenă sau verde, pot fi cauzați de infecții (virale sau bacteriene) sau chiar de o reacție alergică.

Conjunctivita este provocată fie de viruși, fie de bacterii și se răspândește ușor prin contact.

Dermatomicoza

Dermatomicoza este de fapt o ciupercă caracterizată prin pete roșii la nivelul pielii. Apare prin contactul direct cu o persoană infectată, cu un animal de companie sau cu suprafețe contaminate, de obicei în locuri publice, cum ar fi piscinele.

Tratamentele antifungice care conțin clotrimazol sau miconazol pot ajuta la tratarea acesteia, dar dacă ciuperca persistă după câteva săptămâni sau dacă ai pe pielea capului leziuni, consultă medicul.

oreion (parotidită epidemică)

Virusul oreionului este transmis prin intermediul căilor respiratorii - adică poate să invadeze atunci când intri în contact cu picături de salivă sau mucus de la o persoană infectată prin tuse și strănut, conversații ocazionale sau respirație.

Copiii primesc de obicei două doze de vaccin ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, în timpul imunizării de rutină din copilărie. Cu toate acestea, la 15 până la 20 de ani după vaccinare, aproximativ 10-15% pot avea imunitate scăzută. Astfel, ai putea deveni din nou parțial sensibil la oreion.

O complicație care apare la bărbații cu oreion este inflamarea testiculelor. În mod similar, ovarele femeilor pot deveni inflamate, un fenomen mai dificil de diagnosticat, dar poate duce la dureri abdominale.

pojar (rujeolă)

Mai întâi observi o febră arzătoare, însoțită de o tuse, nas care curge și ochi roșii. Două sau trei zile mai târziu, interiorul gurii este străpuns cu pete albe mici. Nu după mult timp, o erupție cutanată apare peste tot corpul.

Este puțin probabil ca cei născuți în decursul ultimelor decenii care au primit două doze ROR să facă rujeola, deoarece vaccinul este în proporție de 97% eficient.

Pojarul poate duce la hepatită, otită, sinuzită, pneumonie, iar în cazurile grave chiar complicații cardiace severe și meningită.


Data actualizare: 11-02-2020 | creare: 30-01-2019 | Vizite: 7431
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: