Bucură-te de soare cu grijă!

©

Autor:

Bucură-te de soare cu grijă!
Soarele în exces este periculos, dar nu înseamnă că nu ne putem bucura în siguranță de lumina și de efectele lui benefice, ținând cont de câteva reguli simple de protecție solară.

 • Între orele 11.00-15.00 intensitatea razelor ultraviolete este cea mai mare, de aceea se recomandă evitarea expunerii la soare în acest interval pe durata verii și în vacanțele din apropierea Ecuatorului. Pentru o mai mare siguranță, încercați pe cât posibil să limitați expunerea la soare între 10.00 și 16.00.

 • Cunoașterea tipului de piele este importantă pentru a ști ce măsuri de precauție adaptate trebuie luate. De exemplu, la tipurile de piele mai sensibile la acțiunea soarelui (tipurile 1 și 2) se recomandă aplicarea de produse de protecție cu un SPF de minimum 30, în timp ce pentru celelalte pot fi utilizate cele cu un SPF de minimum 15. Totodată, tipurile 1 și 2 sunt predispuse la arsurile solare, deci trebuie acordată o mai mare precauție protecției solare.

Informații despre tipurile de piele găsiți pe larg aici.

 • În activitățile în aer liber purtați haine lejere, confortabile, deschise la culoare, din materiale pline, care nu lasă razele să pătrundă și care să lase cât mai puțină piele expusă (bluze cu mâneci lungi, pantaloni și fuste lungi). Protejați-vă de asemenea capul, fața, ochii, gâtul și urechile cu o pălărie (cu borul cât mai mare, pentru o acoperire mai bună). Pentru ochi se recomandă purtarea de ochelari care oferă protecție de 99-100% împotriva razelor UVA și UVB.

 • Produsele de protecție solară trebuie folosite pentru a proteja zonele expuse de soare, în combinație cu alte metode (căutarea umbrei, hainele și accesoriile potrivite), nu pentru a ne prelungi expunerea la soare. Alegeți o loțiune care oferă protecție UVA și UVB (specru larg) și care are un SPF de minumim 15 și aplicați un strat uniform și suficient de gros pe toate zonele de piele expuse la soare, preferabil cu 15 minute înainte de a vă expune. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, studiile arată că persoanele nu aplică suficientă cremă pentru a ajunge la nivelul de protecție menționat pe ambalaj. Pentru eficiența produsului, un adult ar trebui să folosească aproximativ 35 ml de cremă (6-8 lingurițe) la o aplicare pe întreaga suprafață de piele expusă. Crema trebuie reaplicată la interval de două ore, mai ales dacă stați în apă sau desfășurați activități sportive și transpirați. Pentru buze aplicați un balsam cu factor de protecție.

 • Despre cremele de protecție solară vă invităm să vă informați pe larg din acest articol.

  • Căutați umbra atunci când soarele este prea puternic, dar țineți cont de faptul că umbrelele de soare, copacii, umbrarele etc. nu oferă o protecție totală împotriva razelor ultraviolete, pentru că asfaltul, apa, nisipul reflectă razele UVB, care ajung indirect la piele.

  Mai multe despre umbrelele de soare citiți în acest articol.

  • Folosiți produse cu factor de protecție și iarna, mai ales atunci când practicați sporturi de iarnă sau faceți drumeții pe munte. Altitudinea și zăpada care reflectă razele solare sunt factori de risc pentru arsurile solare. Totodată, acestea pot apărea și vara când este înnorat și petreceți mult timp afară, în intervalul 11.00-15.00.

Data actualizare: 07-08-2022 | creare: 05-07-2016 | Vizite: 2887
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Protecţia solară iarna
 • Solar D, crema de protecție solară care stimulează producția de vitamina D
 • Mini camera-UV care îți arată dacă ai aplicat suficientă cremă de protecție solară
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum