Busola telefonului mobil ar putea măsura concentrații mici de compuși importanți pentru sănătatea umană

©

Autor:

Busola telefonului mobil ar putea măsura concentrații mici de compuși importanți pentru sănătatea umană
Într-o descoperire inovatoare care extinde utilizările tehnologiei mobile dincolo de comunicații și navigație, cercetătorii de la National Institute of Standards and Technology (NIST) au dezvăluit o metodă prin care magnetometrul unui telefon mobil obișnuit poate fi folosit pentru a măsura glicemia din sânge, un indicator vital în monitorizarea și diagnosticarea diabetului. Această abordare nu numai că deschide calea pentru monitorizarea simplificată a unei game largi de condiții medicale dar ar putea, de asemenea, să joace un rol crucial în detectarea toxinelor de mediu.
Cercetarea, publicată în Nature Communications se bazează pe utilizarea hidrogelurilor inteligente, materiale poroase care se expandează sau contractă în prezența anumitor stimuli biologici sau de mediu, cum ar fi glicemia sau schimbările de pH. Aceste hidrogeluri conțin particule magnetice care, atunci când sunt modificate de stimuli, se deplasează mai aproape sau mai departe de magnetometrul telefonului, modificând astfel intensitatea câmpului magnetic detectat de dispozitiv. Această schimbare permite măsurarea precisă a concentrațiilor de glucoză, chiar și la niveluri extrem de scăzute, care ar putea în viitor să faciliteze testarea glicemiei în saliva, unde concentrația zahărului este mult mai mică decât în sânge.

Echipa de cercetare, condusă de Gary Zabow și Mark Ferris, a demonstrat că această tehnică poate fi folosită pentru a măsura nu doar glicemia, ci și alte proprietăți biomedicale esențiale, precum și pentru detectarea toxinelor de mediu. Aceasta reprezintă o avansare semnificativă în domeniul monitorizării sănătății și diagnosticării, oferind o metodă rapidă, accesibilă și ușor de utilizat pentru testarea în locații cu resurse limitate.

Hidrogelurile utilizate în studiu sunt ieftine și ușor de fabricat, putând fi adaptate pentru a reacționa la o varietate de compuși. Această flexibilitate înseamnă că metoda ar putea fi extinsă pentru a testa o gamă largă de condiții medicale și factori de mediu, făcând-o extrem de valoroasă pentru cercetarea medicală și monitorizarea sănătății publice.

În plus, cercetătorii anticipează că îmbunătățirile viitoare ale acestei tehnici ar putea permite detectarea unor biomarkeri specifici, cum ar fi secvențe de ADN, proteine și histamine, la concentrații foarte scăzute. Această sensibilitate sporită ar putea transforma modul în care sunt efectuate testările medicale, permițând diagnosticarea precoce și monitorizarea eficientă a unor boli fără necesitatea colectării de probe în mod invaziv sau analize de laborator complexe.

Pe lângă aplicațiile medicale, cercetarea sugerează că această tehnică ar putea fi folosită pentru o varietate de alte scopuri, inclusiv în cercetarea de mediu și în activități cotidiene, cum ar fi testarea pH-ului în gospodărie sau în producția de alimente și băuturi, oferind o alternativă precisă și accesibilă la echipamentele de laborator costisitoare.

Pentru a transforma această descoperire într-o soluție comercială viabilă, cercetătorii subliniază necesitatea dezvoltării unei metode de producție în masă pentru fâșiile de testare din hidrogel și asigurarea unei durate lungi de viață pe raft. De asemenea, este esențial ca hidrogelurile să fie proiectate pentru a reacționa rapid la stimuli, accelerând astfel timpul necesar pentru obținerea rezultatelor.

În concluzie, această cercetare marchează un pas semnificativ înainte în utilizarea tehnologiei mobile pentru sănătatea publică și diagnosticare, oferind o metodă promițătoare pentru monitorizarea stării de sănătate și detectarea condițiilor medicale cu un dispozitiv pe care majoritatea oamenilor îl poartă deja în buzunar.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-04-2024 | creare: 02-04-2024 | Vizite: 112
Bibliografie
Cellphone compass can measure tiny concentrations of compounds important for human health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240401142509.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hidrogel peptidic ce susține vindecarea țesuturilor
  • Hidrogelul care ar putea elibera controlat medicament pentru episoadele artritice
  • Nou hidrogel, mai eficient în vindecarea rănilor
  •