Calea cerebrală ce explică influența luminii asupra dispoziției

©

Autor:

Calea cerebrală ce explică influența luminii asupra dispoziției
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Brown arată că dispoziția poate fi influențată marcat de lumina la care este expusă o persoană, rețelele neuronale implicate în transmiterea informațiilor vizuale către ariile corticale responsabile de procesarea acestor semnale jucând un rol important în acest ansamblu funcțional. Conform oamenilor de știință, motivul pentru care lumina poate influența dispoziția oamenilor este dată de gradele diferite de sensibilitate pe care anumite regiuni ale cortexului le au.
Jerome Sanes, profesor de neuroștiințe și autor al studiului, afirmă că noua descoperire poate oferi informații prețioase referitoare la tulburările de dispoziție, precum tulburările afective sezoniere sau episoadele depresive. În plus, acesta menționează că astfel se deschid noi că de tratare a acestor patologii comportamentale, întrucât identificarea căilor prin care semnalele cerebrale ce stau la baza apariției manifestărilor poate determina dezvoltarea unor noi abordări în vederea tratării depresiei farmacologic sau stimulând neinvaziv celulele cerebrale prin intermediul luminii. Lucrarea are la bază descoperirile pe care David Berson, co-autor al studiului și profesor de neuroștiințe, le-a obținut în urma identificării celulelor ganglionare retiniene fotosensibile, ce au rolul de a sesiza diferențele de intensitate luminoasă a obiectelor.

În plus, tot la baza studiului se află și cercetări anterioare care au demonstrat prezența unor căi neuronale din cortexul prefrontal ce reglează dispoziția în funcție de intensitatea luminii la animale, specialiștii americani dorind să analizeze posibilitatea ca o astfel de legătură intrinsecă să existe și a oameni. Eșantionul studiului a fost compus din 20 de adulți cărora li s-au efectuat investigații imagistice RMN în vederea explorării modelelor de activare a rețelelor neuronale. Rezultatele au arătat că la nivel cerebral există 26 de regiuni în care activitatea sinaptică a înregistrat fluctuații ale intensității în funcție de caracterul luminii, prin mecanisme ce determină suprimarea activității cortexului prefrontal direct proporțional cu intensitatea acesteia.

Sanes explică faptul că este deja cunoscută influența pe care modificările luminii ambientale o au asupra ritmurilor circadiene, reflexelor vizuale și funcțiilor cognitive, însă nu se cunoșteau concret structurile cerebrale ce sunt implicate în aceste variații. Conform acestuia, neuronii din regiunile prefrontale prezintă căi de semnalizare luminoasă similare cu cele întâlnite la nivelul celulelor ganglionare retiniene.

sursa: Science Daily
foto: News from Brown

Data actualizare: 19-07-2022 | creare: 19-07-2022 | Vizite: 270
Bibliografie
Researchers discover brain pathway that helps to explain light's effect on mood, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220707100940.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia cu lumină poate accelera vindecarea arsurilor
  • Zâmbetele pot îmbunătății starea de spirit și reduce stresul, arată un studiu
  • Participarea la evenimente sportive îmbunătățește starea de spirit
  •