Mersul la serviciu pe bicicletă sau pe jos îmbunătățește starea de spirit

©

Autor: Redacția ROmedic

Mersul la serviciu pe bicicletă sau pe jos îmbunătățește starea de spirit

Un studiu realizat în Marea Britanie și citat de Medical Express a arătat că angajații care au renunțat la transportul cu mașina către serviciu și au apelat la bicicletă sau au început să meargă pe jos s-au bucurat de o îmbunătățire semnificativă a dispoziției. Pe lângă beneficiile deja cunoscute asupra sănătății fizice, această formă de activitate i-a ajutat să se concentreze mai bine și să resimtă mai puțină presiune din partea locului de muncă.

Studiul a fost realizat pe o perioadă de 18 ani și a luat în calcul aproximativ 18000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani care făceau naveta spre locul de muncă. Au fost evaluați mai mulți factori, care țin atât de sănătatea psihologică (sentimente de nefericire, neajutorare, capacitatea de a rezolva problemele, insomnia), cât și factori cu impact asupra stării de bine (veniturile, existența copiilor, stabilitatea jobului și a relației cu partenerul de viață).

Cercetătorii au fost interesați de diferența între dispoziția persoanelor care au renunțat la condusul mașinii către serviciu în favoarea bicicletei sau mersului pe jos, înainte și după această schimbare. Nu au fost comparate nivelurile bunei dispoziții între cei care mergeau cu mașina și cei care mergeau cu bicicleta sau pe jos.

Un aspect important identificat a fost timpul până la serviciu: cu cât mersul pe jos sau cu bicicleta era mai lung, cu atât angajații se simțeau mai bine, iar la polul opus, cu cât timpul petrecut la volanul mașinii era mai lung, cu atât aceștia se simțeau mai nefericiți.

O altă descoperire interesantă a studiului, contrară așteptărilor, a fost că și folosirea transportului public îi face pe oameni să se simtă mai bine decât condusul, pentrtu că le dă timp să se relaxeze, să socializeze cu alte persoane și să meargă pe jos până la stația de autobuz.  


Sursa:  Medical Xpress


Data actualizare: 24-03-2019 | creare: 15-09-2014 | Vizite: 2037
Bibliografie
Walking or cycling to work improves wellbeing, researchers find, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-wellbeing.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mersul pe jos ar putea fi cheia sănătății
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • Mersul pe jos sau cu bicicleta la serviciu asociat cu beneficii substanțiale pentru sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum