Cancerul hepatic prin steatoză non-alcoolică este în creștere, conform cercetătorilor

©

Autor:

Cancerul hepatic prin steatoză non-alcoolică este în creștere, conform cercetătorilor
Etiologia cancerului hepatic se asocia infecțiilor virale (virusul hepatitic B sau C), alcoolului, sau steatozei hepatice non-alcoolice (acumularea grăsimii în hepatocite, cu apariția inflamației cronice și a leziunilor), ultima cauză fiind mai rar întâlnită înainte de anii 2000.
Un studiu recent publicat în revista Cell Metabolism, condus de oamenii de știință de la Universitatea din California San Diego, descrie o nouă ordine a incidenței cauzelor cancerului hepatic, cu un prognostic mixt.

Vaccinurile administrate împotriva hepatitei B (VHB) și accesul crescut la terapii antivirale pentru cât mai mulți oameni, au dus la reducerea cancerului hepatic asociat infecțiilor virale.

În același timp, consumul de alcool și obezitatea (factori de risc importanți), au un impact major în stabilirea ordinii cauzelor principale de cancer hepatic, printr-o creștere rapidă a incidențelor.

Cancerul hepatic este a treia cauză de deces prin cancer din lume, cu aproximativ 30.000 de decese anual doar în Statele Unite, dar cu o prevalență neuniformă. În țări din Asia ratele de apariție a cancerului hepatic sunt mult mai mari, iar cele mai scăzute se înregistrează în Africa.

Ratele de deces din cauza cancerului hepatic asociat VHB sau VHC (hepatite virale B sau C) au scăzut datorită succesului vaccinului, a terapiilor antivirale accesibile și a programelor de depistare eficiente.

Steatoza hepatică non-alcoolică înregistrează însă cea mai rapidă creștere la nivel mondial, cancerul hepatic fiind astfel asociat obezității, cu o prevalență în creștere atât în SUA, cât și Europa sau Asia. Alcoolul rămâne o cauză importantă a cancerului hepatic, fiind pe al doilea loc.

Așadar, cercetătorii observă o inversare a cauzelor de cancer hepatic, studiul fiind necesar dezvoltării unor noi strategii de prevenire și terapie personalizată. Factorii de risc ce pot fi modificați precum alcoolul sau obezitatea devin ținte necesare oricărui tratament eficient, pentru o recunoaștere precoce și o îmbunătățire a prognosticului pacienților afectați.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-06-2022 | creare: 08-06-2022 | Vizite: 386
Bibliografie
Etiologies of liver cancer are changing and the prognosis is mixed, study says, link: https://www.news-medical.net/news/20220607/Etiologies-of-liver-cancer-are-changing-and-the-prognosis-is-mixed-study-says.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • A fost descoperită o nouă proteină anticancerigenă
  • Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum