Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul

©

Autor:

Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
Un nou studiu adaugă ficatul gras non-alcoolic pe lista de boli asociate cu consumul mare de carne roșie și carne procesată, specific dietei occidentale. Celelalte riscuri includ legătura cu boli cronice ca diabetul tip 2, cancerul și bolile cardiovasculare.
Studiul a fost publicat în revista Journal of Hepatology.

Boala ficatului gras non-alcoolic (non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD) sau steato-hepatita nonalcoolică (NASH) face parte din sindromul metabolic, cu o patofiziologie acționată de rezistența la insulină și inflamație. Stilul de viață nesănătos are un rol esențial în apariția și dezvoltarea NAFLD, prin lipsa activității fizice și un consum ridicat de fructoză și grăsimi saturate. Potrivit autorilor studiului, consumul de carne roșie și carne procesată reprezintă alt factor de risc pentru boala ficatului gras non-alcoolic.

Aflați mai multe despre steato-hepatita nonalcoolică
În cadrul unui studiu transversal, cercetătorii de la Universitatea din Haifa, Israel au examinat persoanele cu vârsta 40-70 de ani care au făcut o colonoscopie de screening la Centrul Medical din Tel Aviv și au fost de acord să participe la un studiu de screening hepatic și metabolic, între anii 2013 - 2015. În total, aproape 800 de voluntari.

NAFLD și rezistența la insulină au fost analizate cu ajutorul ultrasonografiei și modelului de evaluare a homeostaziei. Consumul de carne și modul de gătire au fost evaluate cu ajutorul chestionarelor detaliate. Metodele nesănătoase de gătire au fost caracterizate de prăjire sau frigere până la nivelul „bine făcut” sau „foarte bine făcut”, metode care produc amine heterociclice (HCA) - componente proinflamatorii.

În urma analizei s-a constatat că 38,7% dintre participanți au fost diagnosticați cu NAFLD și 30,5% cu rezistență la insulină. Rezultatele au arătat că un consum ridicat de carne roșie și mezeluri este asociat în mod independent cu rezistența la insulină, indiferent de aportul de colesterol și grăsimi saturate, precum și alți factori de risc, cum este indicele de masă corporală (IMC) ridicat. În plus, persoanele care consumau cantități mari de carne foloseau metode nesănătoase de gătire.

Asocierea între consumul ridicat de carne roșie și mezeluri și NAFLD rămâne să fie confirmat de studii prospective, însă autorii recomandă limitarea consumului de acest tip de carne în favoarea cărnii albe și a peștelui. De asemenea, aceștia recomandă fierberea și gătirea la aburi în locul prăjirii și coacerii la temperaturi ridicate.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-08-2019 | creare: 26-03-2018 | Vizite: 1153
Bibliografie
High consumption of red and processed meat linked to non-alcoholic fatty liver disease and insulin resistance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180320084350.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Riscul de boli hepatice este dublu pentru femeile cu ovare polichistice
  • Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.