Mecanismele celulare care stau la baza steatohepatitei nealcoolice

©

Autor:

Mecanismele celulare care stau la baza steatohepatitei nealcoolice Cercetătorii au dezvăluit mecanismul prin care boala hepatică grasă nealcoolică se poate transforma în steatohepatită nealcoolică, o complicație care pune viața în pericol. Pe baza constatărilor, va fi posibilă dezvoltarea de noi abordări, pentru a preveni progresia bolii.
Boala ficatului gras nealcoolic este cea mai frecventă afecțiune hepatică la nivel mondial, fiind prezentă la aproximativ 25% din populația lumii. O caracteristică cheie a afecțiunii este acumularea de grăsime în ficat. Acumulările de grăsime pot evolua în steatohepatită nealcoolică, o formă agresivă a bolii hepatice grase nealcoolice combinată cu inflamație și, uneori, fibroză. Steatohepatita nealcoolică poate duce la complicații suplimentare, cum ar fi ciroză hepatică, cancer hepatic primar și, eventual, deces.

Fibroza hepatică este un predictor puternic al mortalității pe termen lung la pacienții cu boală hepatică grasă nealcoolică. Mecanismele care stau la baza evoluției de la starea hepatică grasă comparativ benignă la steatohepatita nealcoolică avansată și fibroza hepatică sunt incomplet înțelese. „Înțelegerea mecanismului prin care această afecțiune pune viața în pericol este cheia în căutarea noastră pentru descoperirea soluțiilor terapeutice și a măsurilor preventive”, a spus autorul studiului, profesorul Stephan Herzig.

Cercetătorii au folosit genomica comparativă pentru a analiza mecanismele care controlează dezvoltarea și funcțiile specializate ale celui mai abundent tip de celule din ficat, hepatocitul. „Rezultatele noastre au demonstrat că în timpul progresiei către steatohepatită nealcoolică, hepatocitele suferă o pierdere parțială a identității, acestea fiind reprogramate”, a explicat primul co-autor al lucrării, Anne Loft.

Reprogramarea hepatocitelor este strict controlată de o rețea de proteine ​​care acționează ca întrerupătoare moleculare, așa-numiții „factori de transcripție”. Activitatea lor are ca rezultat disfuncția hepatocitelor. Rețeaua de factori de transcripție care controlează acest proces joacă, de asemenea, un rol în progresia fibrozei. „Aceste descoperiri sunt importante deoarece dezvăluie mecanismele celulare care stau la baza steatohepatitei nealcoolice și fiindcă ne oferă potențiale ținte de intervenție pentru dezvoltarea unor terapii eficiente”, declară Anne.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-07-2021 | creare: 16-07-2021 | Vizite: 592
Bibliografie
Revealing the mystery behind the threat of non-alcoholic liver disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210713093654.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
  • Riscul de boli hepatice este dublu pentru femeile cu ovare polichistice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum