Cancerul mamar – perspective optimiste de tratament

©

Autor:

Cancerul mamar – perspective optimiste de tratament

Cancerul mamar mai este denumit și boala secolului, reprezentând principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, cu aproximativ 95.000 decese în 2020, adică 17% din totalul deceselor provocate de această boală (potrivit datelor oficiale). Pe lângă rata de deces, cancerul mamar atrage cu sine și o serie de alte anxietăți, cum ar fi pierderea sânului, a stimei de sine și a feminității.


Vestea bună este că în ultimii ani, prognosticul diagnosticului de cancer mamar s-a schimbat, ca urmare a acțiunilor de conștientizare a importanței prevenției, a tratamentelor sistemice țintite și a tratamentului chirurgical, cu rezultate mult mai bune. Un al aspect care a schimbat paradigma fatalității cancerului mamar este progresul tehnologiei de diagnostic. Astăzi, pot fi depistate formațiuni tumorale de dimensiuni infraclinice care pot fi vindecate mult mai puțin anevoios decât un cancer avansat.


Cauza apariției cancerului mamar este cauzată de multiplicarea aberantă a celulelor la nivelul țesutului din glandele producătoare de lapte, dar, poate să apară și în țesutul glandular sau în alte zone din interiorul sânului. Cercetătorii afirmă că de transformarea unei celule normale într-una canceroasă nu este responsabil numai factorul genetic, ci se adaugă și suprapunerea multor alte alterări la nivelul genelor, si de asemenea și acțiunea unor factori externi.


Iată câțiva dintre factorii de risc ai cancerului mamar:

  • Genul – femeile au un risc mai mare să dezvolte cancer de sân decât bărbații;
  • Vârsta – înaintarea în vârstă crește riscul de apariție a cancerului mamar;
  • Istoricul de cancer de sân – dacă o persoană a avut cancer de sân, prezintă un risc mărit să dezvolte această boală și la celălalt sân;
  • Istoricul familial – riscul este mai mare la femeile care au avut cazuri în familie (mamă, soră, fiică);
  • Iradierea – expunerea prelungită la radiații, în special în zona pieptului, reprezintă un risc major de a dezvolta cancer mamar;
  • Menstruație înainte de 12 ani, menopauză tardivă, după 55 de ani;
  • Sarcină geriatrică, lipsa gravidității;
  • Obezitate, consum abuziv de alcool.


O altă veste bună vine din partea chirurgiei oncologice, care în ceea ce privește cancerul la sân, tratamentul reușind să păstreze sânul în majoritatea cazurilor iar atunci când se impune mastectomia, pacienta să poată beneficia și de reconstrucția sânului, în cadrul aceleiași intervenții. Chirurgia de reconstrucție propune de asemenea abordări inovatoarea la nivelul esteticii trupului femeii, putând fi utilizate atât implanturi cât și țesutul propriu.


Data actualizare: 08-12-2021 | creare: 08-12-2021 | Vizite: 348
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: