Când și de ce cad dinții? (cauze și recomandări)
Autor: Domșa Dariana
Pierderea dinților, considerată normală în copilărie, în etapa erupției primilor dinți permanenți, reprezintă o experiență neplăcută în viața de adult, care poate afecta semnificativ calitatea vieții. Pierderea severă a dinților, întâlnită la un sfert dintre adulții cu vârsta de peste 65 de ani, afectează capacitatea de alimentare și poate influența negativ sănătatea generală. Un traumatism la nivelul gurii, împreună cu unele condiții de sănătate dentară sau gingivală, pot determina căderea dinților. (1, 2)
Căderea dinților este asociată de cele mai multe ori cu o slabă îngrijire orală și cu înaintarea în vârstă. Majoritatea cazurilor de pierdere severă a dinților sunt întâlnite în rândul populației îmbătrânite, în special în rândul persoanelor fumătoare și cu diferite condiții de sănătate cronice. Conform unui raport al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, aproximativ 1 din 6 adulți cu vârsta de peste 65 de ani suferă de edentație totală (lipsa tuturor dinţilor la nivelul unui singur maxilar sau la nivelul ambelor maxilare). (1, 2)
De ce cad dinții?
Parodontita.
Afecțiune ireversibilă determinată de inflamarea și infecția gingiilor, asociată de regulă cu obiceiurile proaste de igienă dentară și cu anumite afecțiuni cronice de sănătate, precum diabetul sau SIDA. De asemenea, fumatul, schimbările hormonale din timpul menopauzei sau sarcinii și factorii ereditari constituie factori de risc pentru boala parodontală. Parodontita reprezintă principala cauză pentru pierderea dinților, fiind raportată în mai bine de 70% dintre cazuri la adulții de peste 65 de ani. În cazul parodontitei, tratamentul instaurat în primele faze ale bolii poate preveni pierderea dinților. În lipsa unui tratament, pierderea dinților este aproape întotdeauna inevitabilă. (2, 3, 4)
Cariile dentare.
Afecțiune dentară cauzată de acumularea în exces de bacterii pe suprafața dinților, în plăcile bacteriene. Cariile dentare netratate pot distruge porțiuni mari ale dinților, ducând la durere, fractură dentară și (în cazuri severe) pierderea dinților. Cariile sunt frecvente în rândul copiilor, dar modificările care apar odată cu înaintarea în vârstă fac ca ele să fie o problemă pentru adulți. Retragerea gingiilor, combinată cu o incidență crescută a bolilor gingivale, poate expune rădăcinile dentare la placa bacteriană și implicit la carii dentare. Este obișnuit ca persoanele de peste 50 de ani să prezinte carii dentare, cauzate în principal de degradarea gingiilor. (3, 5)
Leziuni ale dinților.
Traumatismele la nivelul gurii, produse fie în urma unui accident, fie după mestecarea unui aliment mult prea tare, pot duce la deteriorarea dinților și a țesutului din jur. În unele cazuri, o lovitură în zona gurii poate determina inclusiv căderea dinților. În timp ce parodontita și cariile dentare pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc, accidentele se întâmplă în mod imprevizibil. (2, 3)
Bruxismul.
Tulburare fără o cauză precisă, caracterizată prin scrâșnirea sau strângerea dinților în mod inconștient, fie pe parcursul întregii zile, fie exclusiv noaptea. Bruxismul duce, odată cu trecerea timpului, la crăparea dinților și ulterior la pierderea lor. În plus, bruxismul pe timpul nopții predispune la diferite tulburări ale somnului, cum ar fi sforăitul și apneea în somn. (2, 6, 7)
Recomandări
Pentru a evita afecțiunile dentare și căderea dinților, este imperios necesar să păstrați o bună igienă orală și să vizitați medicul dentist în mod regulat, în scop preventiv. Căderea dinților poate fi prevenită urmând următoarele sfaturi:
- periați dantura de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor;
- folosiți ața dentară sau un alt produs de curățare dentară, după periajul dinților;
- renunțați la fumat;
- purtați aparate de protecție dentară în timpul activităților care pot predispune la accidente la nivelul gurii;
- purtați gutiere pentru a evita daunele cauzate de bruxism;
- limitați consumul de zaharuri și alimente acide și păstrați o alimentație echilibrată, cu un număr redus de gustări;
- mențineți sub control nivelul zahărului din sânge, pentru a evita complicațiile diabetului;
- vizitați regulat medicul dentist pentru curățări profesionale și examinare orală. (2, 5, 6)
(2) Why is my tooth loose, and how do I treat it? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322028
(3) Tooth loss truth: It’s no longer about the tooth fairy, https://www.health.harvard.edu/blog/tooth-loss-truth-its-no-longer-about-the-tooth-fairy-202108252578
(4) What Is the Most Common Cause of Tooth Loss in Adults? https://www.emedicinehealth.com/what_is_most_common_cause_of_tooth_loss_in_adults/article_em.htm
(5) Cavities, https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/c/cavities
(6) Bruxism (teeth grinding), https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
(7) Bruxism, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/bruxism
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Spatiu intre dintii din fata
- Mi-au cazut dinti din partea de sus in cativa ani
- La 22 ani mi-a cazut un canin. sa fac implant?
- Schimbarea dintilor
- Cadere de masea
- Intrebare dinte cazut
- Cazut dinti la copil 2 ani in urma unei lovituri