Bolile gingivale și căderea dinților - asociate cu micșorarea creierului (studiu)

©

Autor:

Bolile gingivale și căderea dinților - asociate cu micșorarea creierului (studiu)
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Tohoku din Japonia a descoperit o legătură potențială între boala gingivală, pierderea dinților și contracția creierului în hipocamp, o regiune asociată cu memoria și boala Alzheimer. Studiul a implicat 172 de participanți fără probleme de memorie, care au suferit examinări dentare, teste de memorie și scanări ale creierului la începutul studiului și patru ani mai târziu.
Descoperirile au arătat că numărul de dinți și severitatea bolii gingiilor au fost legate de modificări ale hipocampului stâng. Printre indivizii cu boală ușoară a gingiilor, un număr mai mic de dinți se corelează cu o rată mai rapidă de contracție a creierului în hipocampul stâng. În schimb, printre cei cu boală severă a gingiilor, un număr mai mare de dinți a fost asociat cu o rată mai rapidă de contracție a creierului în aceeași regiune. Când au ținut cont de vârstă, cercetătorii au descoperit că pierderea unui dinte din cauza unei boli gingivale ușoare a accelerat contracția creierului echivalent cu aproape un an de îmbătrânire a creierului. Pe de altă parte, pentru persoanele cu boală severă a gingiilor, adăugarea unui dinte a accelerat contracția creierului cu 1,3 ani.

Este important de menționat că studiul stabilește doar o asociere între boala gingiilor, pierderea dinților și contracția creierului și nu dovedește că acestea cauzează în mod direct boala Alzheimer. Cu toate acestea, rezultatele subliniază importanța menținerii sănătății orale bune pentru a menține sănătatea creierului și a funcțiilor sale cognitive. Autorul studiului, Satoshi Yamaguchi, sfătuiește să aveți o grijă mai bună a dinților, deoarece pierderea dinților și bolile gingiilor sunt probleme larg răspândite. El sugerează că controlul progresiei bolii gingiilor prin vizite regulate la stomatologie este crucial, iar cazurile severe pot necesita extracția și înlocuirea dinților cu dispozitive protetice adecvate.

Studiul are limitări, inclusiv dimensiunea mică a eșantionului și concentrarea regională, sugerând necesitatea unor studii mai ample care implică populații diverse pentru a generaliza rezultatele.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-07-2023 | creare: 06-07-2023 | Vizite: 692
Bibliografie
Gum disease and tooth loss linked to brain shrinkage, link: https://www.news-medical.net/news/20230705/Gum-disease-and-tooth-loss-linked-to-brain-shrinkage.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Când și de ce cad dinții? (cauze și recomandări)
  • Cum protejăm gingiile și ne ferim de gingivită
  • Nivelul trigliceridelor și al glucozei la 35 de ani pot indica riscul unei persoane de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum