Câte zile poate să întârzie ciclul (fără a fi o problemă)

©

Autor:

Câte zile poate să întârzie ciclul (fără a fi o problemă)

Ciclul menstrual poate varia de la o lună la alta, iar acest lucru este perfect normal. Se poate spune că menstruaţia a întârziat dacă au trecut 5-7 zile de la data la care trebuia să vină în mod obişnuit. Durata unui ciclu lunar complet se calculează din prima zi a ciclului menstrual şi până la următoarea menstruaţie. În medie, această perioadă este de aproximativ 28 de zile, însă poate varia între 21 de zile şi 35 de zile. Menstruaţia care vine cu o zi sau două mai devreme (sau mai târziu) este un lucru perfect normal.

Felice Gersh, medic ginecolog şi fondatoare a asociaţiei Integrative Medical Practice of Irvine din California, consideră că „deşi nu este normal ca menstruaţia să întârzie, acesta e un fenomen destul de des întâlnit”, iar „ciclul menstrual neregulat sau absent este un semnal al corpului care ne avertizează că ceva nu e în regulă cu sănătatea noastră.” Menstruaţia este un indicator esenţial al fertilităţii la femei. Când menstruaţia se dereglează înseamnă că stilul de viaţă şi/ sau sănătatea au avut de suferit în ultima perioadă.

Ann Mullen, director al educaţiei pentru sănătate la Cycle Technologies, consideră că majoritatea femeilor au cicluri lunare cu durată medie asemănătoare. Însă, este perfect normal ca apariţia menstruaţiei să varieze cu până la 7 zile faţă de luna sau lunile precedente. Aceasta explică: „Dacă între două cicluri menstruale au trecut 25 de zile, este normal ca luna următoare să existe o variaţie de până la 30-31 de zile până la apariţia unei noi menstruaţii.”

Felice Gersh recomandă îndreptarea atenţiei către o sănătate mai bună pentru a avea un ciclu menstrual normal şi un stil de viaţă care să se bazeze pe o dietă echilibrată, bogată în alimente care nu sunt procesate, minim 8 ore de somn pe noapte, exerciţii fizice şi implementarea unui regim de stres management ca parte a rutinei zilnice.

Când trebuie să mergem la doctor?

Adi Davidov, membru al catedrei Departamentului de Obstetrică şi Ginecologie de la Staten Island University Hospital, recomandă vizita la doctor atunci când menstruaţia nu a venit timp de 3 luni sau atunci când, într-un an, femeia a avut mai puţin de 9 menstruaţii. De asemenea, sunt necesare investigaţii suplimentare şi în cazul în care durata dintre două cicluri menstruale este mai mare de 35 de zile.

În primii ani de menstruaţie, adolescentele pot observa un ciclu menstrual neregulat. Însă, în adolescenţă acest lucru se datorează faptului că ovarele şi corpul se află în curs de dezvoltare. În această situaţie, menstruaţia poate apărea chiar cu două săptămâni mai devreme sau cu până la 3 luni mai târziu. Astfel, menstruaţia neregulată în perioada adolescenţei face parte din dezvoltarea normală a organismului. Ciclul menstrual se reglează odată ce nivelurile de hormoni se sincronizează.

De ce întârzie ciclul?

Printre cauzele ciclului menstrual întârziat sau absent se numără:


Data actualizare: 29-11-2019 | creare: 29-11-2019 | Vizite: 305614
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • De ce întârzie menstruația?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum