Catina - Hippophae rhamnoides

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Hippophae rhamnoides

Denumire populara: catina; catina alba, catina cenusie, catina de rau

Descriere: Arbust spinos, cu peri stelati pe tulpini si pe frunzele ingust-lanceolate, flori unisexuate dioice (apar inaintea frunzelor), mici, galbui, in inflorescente globuloase (cele barbatesti) si mai alungite (cele femeiesti), fructe drupe false, portocalii, in ciorchini.

Recoltare: Fructele se culeg atunci cand sunt coapte, la sfarsitul lunii septembrie.

Partile utilizate: Fructele.

Actiune: Vitaminizant de exceptie, depurativ, antioxidant, antiinflamator, cicatrizant.

Indicatii terapeutice: Bolile ficatului, afectiuni oculare, boli specifice copiilor, avitaminoza, convalescenta dupa tuse convulsiva, raceli, pojar, afectiuni gastroduodenale, urticarii, favorizeaza vindecarea leziunilor cutanate.

Combinatii: Intra in formula ceaiului gastric stimulent.

Preparare si administrare: Infuzie - 1 lingurita cu varf de fructe uscate sau proaspete zdrobite si o cana de apa fierbinte se lasa la infuzat 5 min, apoi se strecoara. Se beau pana la doua cani pe zi. Suc - se zdrobesc 700-800 g fructe proaspete si se pun in 5-6 l de apa si 1 kg zahar. Se fierbe, se strecoara si se lasa la racit. Se bea cate un pahar pe zi, pentru a preveni racelile.

Data actualizare: 16-01-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 3174
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!