Ce pot face prietenii pentru sănătatea ta

©

Autor:

Ce pot face prietenii pentru sănătatea ta

Prieteniile pot avea un impact major asupra sănătății și bunăstării tale. Acest lucru este susținut și de un studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan, care afirmă că dacă vrei să fii sănătos mai târziu în viață, este nevoie să construiești și să menții prietenii. (1)

De asemenea, cercetările anterioare au arătat că o relație bună cu prietenii tăi te poate face mai puțin stresat, mai sănătos și te poate ajuta să te descurci cu sentimentul de respingere.

Prietenii te fac mai sănătos

Într-un studiu realizat de Claire Yang, sociolog la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, aceasta a descoperit că persoanele cu legături sociale apropiate aveau tensiunea arterială, indicele masei corporale, circumferința taliei și nivelurile proteinei C-reactive mai mici decât persoanele care erau izolate social. (2)

Prietenii te fac să arăți mai bine

Un mic studiu realizat de Universitatea din California, San Diego, sugerează că ideea că arăți mai atractiv într-un grup decât atunci când ești singur, ar putea fi adevărată. Când cercetătorii au cerut unui grup de 139 de studenți să clasifice atractivitatea generală a oamenilor într-o fotografie de grup, apoi să clasifice gradul de atractivitate al unei singure persoane din grup, fotografiile individuale au fost clasate cu 5,5% mai puțin atractive. (3)

Prietenii te ajută să faci față traumelor și sentimentului de respingere

Când viața nu merge așa cum am planificat, prietenii noștri sunt acolo pentru a ne ajuta să depășim situațiile de criză. În 2011, un studiu care a fost realizat pe un eșantion de elevi din clasa a IV-a, a constatat că prezența prietenilor a ajutat copiii să facă față respingerii din partea altor colegi. (4) În timp ce prietenii probabil nu pot face tot stresul să dispară, cu siguranță îl vor reduce.

Prietenii fac dealurile să pară mai puțin abrupte

Și nu doar într-un sens metaforic. Într-un studiu publicat în Journal of Experimental Social Psychology, participanții au estimat că un deal este mai puțin abrupt atunci când sunt însoțiți de un prieten, decât atunci când erau singuri. În plus, cu cât prietenii se cunoșteau mai bine, cu atât mai puțin accentuată era înclinarea. (5)

Prietenii te ajută să lupți împotriva cancerului

Într-un studiu publicat în revista Cancer din 2005, femeile cu cancer ovarian care au avut un suport social adecvat au avut o medie de 70% mai redusă de interleukină-6, o proteină din sânge care poate reduce eficacitatea chimioterapiei decât în cazul paciențiilor cu mai puțini prieteni. (6)

Prietenii apropiați pot avea același ADN

Un studiu recent sugerează că prietenii apropiați împărtășesc un procent din ADN-ul lor, făcându-i la fel de apropiați, din punct de vedere genetic, cu verii lor de gradul al patrulea. Cercetătorii de la Universitatea Yale și de la Universitatea California din San Diego au analizat date de la aproape 2.000 de persoane și au descoperit că „chimia” care atrage împreună prieteni poate proveni din ADN-ul comun. Acest lucru ar putea explica evoluția prieteniei. (7)

Singurătatea afectează starea de sănătate

Într-o cercetare care a analizat date de la aproape 150 de studii privind relațiile sociale și mortalitatea pentru o lucrare publicată în PLOS Medicine s-a descoperit că un cerc social restrâns poate avea aceleași efecte asupra duratei noastre de viață precum un pachet de țigări de zi. (8)

Prietenii te pot ajuta să reduci tensiunea arterială

Fiind o persoană încordată sau stresată în mod cronic nu este benefic pentru sănătatea ta, dar prietenii tăi te pot ajuta. Într-un studiu publicat înrevista Psychology and Aging, s-a constatat că există o corelație directă între sentimentele de singurătate și tensiunea arterială ridicată. Deci, dacă te înconjori cu oameni care te iubesc și te susțin, ai mai puține riscuri de a avea tensiune arterială mare.

Prietenii te ajută să nu renunți la obiectivele tale

Dacă încerci să renunți la un obicei sau să găsești unul mai sănătos, aceste lucruri pot părea mai ușoare atunci când sunt realizate în compania unui prieten. Prietenii te motivează cu 20% mai mult să nu renunți la planurile tale, decât în cazul în care încerci pe cont propriu, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Georgia. Și când ai mai mult control de sine, vei emana, la rândul tău o influență pozitivă pentru prietenii tăi.

Care sunt câteva modalități de a întâlni oameni noi?

Pentru a întâlni oameni noi care ar putea deveni prietenii tăi, trebuie să te duci în locuri în care poți lua contact cu multe persoane. Nu te limita la o singură strategie de a întâlni oameni noi. Cu cât eforturile sunt mai extinse, cu atât mai mare este probabilitatea succesului.

De exemplu, încercă mai multe dintre aceste idei:

  • Participă la evenimente.
  • Implică-te în activități de voluntariat.
  • Începe să faci ceva nou (un nou curs, un nou job).
  • Fă o plimbare.

Data actualizare: 05-11-2018 | creare: 05-11-2018 | Vizite: 744
Bibliografie
1. Associations among relational values, support, health, and well‐being across the adult lifespan. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pere.12187
2. Social relationships and physiological determinants of longevity across the human life span. Url: https://www.pnas.org/content/113/3/578.short
3. Hierarchical Encoding Makes Individuals in a Group Seem More Attractive. Url: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797613497969
4. Friendship makes a difference in stress regulation. Url: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-10/sfri-fma101911.php
5. Social Support and the Perception of Geographical Slant. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291107/
6. Psychosocial factors and interleukin‐6 among women with advanced ovarian cancer. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.21147
7. Friendship and natural selection. Url: https://www.pnas.org/content/111/Supplement_3/10796
8. Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review. Url: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1000316#s3
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum