Cea mai bună pernă pentru spatele tău - conform specialiștilor

©

Autor:

Cea mai bună pernă pentru spatele tău - conform specialiștilor

A avea perna potrivită nu este doar reconfortant, ci joacă un rol important în susținerea structurilor complexe ale capului, gâtului, umerilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.


Când sunt folosite corect, pernele ajută la ameliorarea sau prevenirea multor forme comune de dureri de spate și de gât, precum și de umăr, șold sau alte forme de durere articulară.


Cea mai bună pernă trebuie să se potrivească cu forma unică a corpului și cu poziția de dormit, astfel încât să atenueze orice puncte de presiune.

 

Perna și durerea de spate

Pentru cei cu afecțiuni ale coloanei vertebrale, tipul de pernă folosit poate fi important pentru confortul coloanei vertebrale. Un somn odihnitor ajută organismul să-și revină după provocările posturale, fizice și nervoase din cursul zilei.

Pernele cu umplutură cu pene oferă suport redus în comparație cu pernele umplute cu materiale mai ferme.

Un studiu de cercetare a comparat suportul oferit de 3 tipuri diferite de perne:

  • O pernă ortopedică umplută cu polipropilenă.
  • O pernă cu spumă de memorie din poliuretan.
  • O pernă din 100% pene din gâscă.


Perna ortopedică s-a dovedit cea mai bună pentru alinierea coloanei vertebrale, iar perna cu pene a fost cea mai neindicată alegere. (1)

Alinierea înălțimii pernei cu poziția somnului și dimensiunea corpului

Gâtul se curbează ușor înainte (pentru a menține greutatea capului când este în poziție verticală) și este important să menții această curbă atunci când te afli în poziție de repaus.

Dacă perna este prea înaltă când dormi lateral sau pe spate, gâtul este îndoit anormal înainte sau spre lateral, provocând încordarea musculară pe partea din spate a gâtului și a umerilor. Acest tip de poziție poate provoca, de asemenea, îngustarea conductei de aer, rezultând o respirație obstrucționată și uneori sforăitul, ceea ce poate împiedica somnul.

În schimb, dacă înălțimea pernei este prea mică, mușchii gâtului pot fi încordați.

Adesea, mărimea corpului și preferințele individului pot influența dimensiunea pernei, dar, de obicei, perna ar trebui să aibă o înălțime de 10-12 cm pentru a sprijini corect capul și gâtul.

Un mic studiu de cercetare care a comparat trei înălțimi diferite ale pernelor din spumă a constatat că o înălțime a pernei de 10 cm oferea cea mai bună aliniere spinală și cel mai mare confort, ceea ce duce la cea mai mică activitate musculară. (2)

Cele mai bune perne pentru diferite poziții de dormit

Poziția de somn este un factor cheie în alegerea celei mai bune perne atât pentru alinierea corpului, cât și pentru confort.

Pernă pentru dormitul pe spate

Când stai întins pe spate, o pernă ar trebui să susțină curbura naturală, sau lordoza coloanei vertebrale cervicale. Plasarea unei alte perne sau două sub genunchi atenuează și mai mult orice încordare a spatelui.

Această poziție de somn este cea mai bună pentru a ajuta spatele să se odihnească confortabil.

Spre deosebire de cei care dorm pe burtă, vei dori să alegi o pernă mai fermă care va oferi un sprijin adecvat pentru cap și gât. O pernă plată sau prea moale îți poate afecta somnul.

Pernă pentru dormitul lateral

Când dormi pe o parte, o pernă trebuie să sprijine capul și gâtul, astfel încât coloana vertebrală să mențină o linie orizontală dreaptă și naturală.

O pernă cu o umplutură mai groasă este necesară pentru a dormi pe lateral.

Îndoirea genunchilor și plasarea unei alte perne între genunchi menține coloana vertebrală în poziție neutră.

Când nu există sprijin între picioare, piciorul superior se rotește în jos, distorsionând linia naturală a coloanei vertebrale. O pernă fermă între genunchi este mai indicată decât o pernă moale.

Există o cercetare limitată asupra pernelor pentru dormitul pe o parte a corpului. Un studiu mic a arătat că perna din latex este cea mai utilă dintre cele cinci tipuri (spumă, spumă cu memorie, latex, lână / bumbac, puf / pene). (3)

Pernă pentru dormitul pe burtă

Dormitul pe burtă este poziția cea mai nocivă pentru spate și gât. Pacienții pot fi sfătuiți de către medici să evite somnul pe burtă dacă au anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale sau în urma unei intervenții chirurgicale a coloanei vertebrale.

În cazul celor care dorm pe burtă, perna trebuie să fie relativ plată sau capul să se sprijine direct pe saltea, astfel încât capul și gâtul să nu fie încordate.

În această poziție, este cel mai bine să așezi o altă pernă relativ plată sub abdomen sau pelvis pentru a ajuta partea inferioară a spatelui să-și păstreze alinierea naturală.

Pernele ortopedice oferă suport suplimentar pentru gât

Cele mai bune perne pentru gât / dureri de spate

O pernă conturată anatomic pentru a oferi suport optim pentru cap și gât poate fi de ajutor pentru persoanele cu probleme ale coloanei cervicale. Numite și perne cervicale sau perne ortopedice, acest tip de pernă are o adâncitură mai profundă în zona în care se află capul.

Multe perne pot fi spălate urmând indicațiile de pe etichetă. În general, se recomandă ca o pernă să fie înlocuită după aproximativ 2 până la 3 ani, sau mai devreme dacă perna nu mai oferă susținere.


Data actualizare: 20-08-2019 | creare: 20-08-2019 | Vizite: 9429
Bibliografie
1. Kim HC, Jun HS, Kim JH, Ahn JH, Chang IB, Song JH, Oh JK. The Effect of Different Pillow Heights on the Parameters of Cervicothoracic Spine Segments. Korean J Spine. 2015 Sep; 12(3): 135–138. Published online 2015 Sep 30.
2. Gordon SJ, Grimmer-Somers KA, and Trott, PH. Pillow use: the behavior of cervical stiffness, headache and scapular/arm pain. J Pain Res. 2010; 3: 137–145. Published online 2010 Aug 11.
3. Cai D, Chen HL. Ergonomic approach for pillow concept design. Appl Ergon. 2016 Jan;52:142-50. Epub 2015 Jul 28.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să-ți alegi perna pe care dormi
  •