Cele mai bune opțiuni de epilare pentru bărbați

©

Autor:

Cele mai bune opțiuni de epilare pentru bărbați
Epilarea la bărbați este un subiect controversat, atât din punctul de vedere al bărbaților, cât și al partenerelor lor de viață. Dacă un bărbat inspiră mai multă masculinitate atunci când nu se epilează sau dacă acest lucru este înțeles ca un semn al faptului că bărbații nu acordă prea multă atenție îngrijirii personale, rămâne discutabil.

În contextul în care societatea feministă face eforturi pentru a stopa presiunea socială în ceea ce privește  părul de pe corpul femeilor, epilarea la bărbați devine un subiect tot mai popular.

Mai exact, în noua campanie publicitară a brandului Billie pentru aparatele de ras pentru femei, protagonistele își dezvăluie părul de la axilă sau de pe picioare. Această inițiativă se alătură eforturilor din ultimii ani ale femeilor care încurajează industria publicitară să promoveze reclamele în care femeile apar cu păr pe corp. (1)

Cum rămâne însă cu bărbații?

Potrivit unui studiu efectuat pe baza aplicării de chestionare adulților americani neinstituționalizați (cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani), datele care au fost colectate în luna ianuarie 2014 și  analizate începând cu 1 august 2016, până la 1 februarie 2017 au arătat că îngrijirea părului pubian este o practică obișnuită la bărbați și poate conduce la răni și morbidități. În studiul publicat în revista Java Dermatology, mai mult de trei sferturi dintre bărbați au spus că își îngrijesc părul pubian. Dintre aceștia, aproximativ unul din patru și-au produs leziuni, iar o mică parte a avut nevoie de îngrijiri medicale. (2)

Cu toate acestea, este de remarcat numărul mare de bărbați care se epilează în mod regulat. În studiul amintit anterior, 76% dintre cei 7.570 de participanți au declarat că se epilează. În condițiile în care bărbații par tot mai dispuși să renunțe la părul de pe corp, metodele folosite pentru îndepărtarea părului nedorit determină și leziunile provocate de epilare. Doar pentru că bărbații agreează ideea de îndepărtare a părului, nu înseamnă că întotdeauna aceștia folosesc și metodele cele mai potrivite.

Iată argumentele pro și contra ale unora dintre cele mai populare metode de îndepărtare a părului, împreună cu câteva sfaturi pentru a vă asigura că reușiți să obțineți rezultatele dorite.

Epilarea cu ceară

Principalul avantaj al epilării cu ceară este faptul că oferă rezultate de lungă durată, chiar și până la șase săptămâni. Și din moment ce părul este îndepărtat de la rădăcină, acesta va crește mai fin, fiind mai puțin probabil să provoace iritații. De asemenea, cu cât şedinţele de epilare sunt mai dese cu atât firul de păr va creşte mai greu. Deși epilarea cu ceară este cel mai bine realizată de un specialist la salon, există diverse soluții care pot oferi soluții și pentru acasă.

Este deja cunoscut faptul că epilarea cu ceară poate provoca destul de multă durere. Totodată, persoanele cu o piele sensibilă se pot confrunta cu o uşoară înroşire a zonei epilate şi eventual cu iritaţii în primele zile. Cu toate acestea, în timp aceste reacții vor dispărea. În cazul epilării cu ceară fierbinte există riscul microarsurilor și al petelor sau eczemelor cauzate de alergii. (3)

Crema depilatoare

Aceasta este cea mai ușoară modalitate de îndepărtare a părului nedorit și are rolul de a descompune legaturile chimice ale firului de păr.

Dacă la femei funcționează de minune, în cazul bărbaților, rădăcina părului este mai groasă, motiv pentru care după aplicarea cremei, părul se va subția și va putea fi răzuit cu aparatul de ras mult mai ușor. De asemenea, efectele nu sunt  de lungă durată ca în cazul anterior, părul crescând în două sau trei zile. Folosirea cremelor depilatoare poate provoca alergii sau iritaţii, de aceea este recomandat să fie  testate în prealabil pe o porţiune mică de piele. (4)

Lama de ras

Deși tehnicile de epilat au evoluat foarte mult în ultimii ani, cel mai utilizat dispozitiv rămâne aparatul de ras. Este o metodă ieftină și ușoară de folosit. Atunci când apelați la această metodă pentru a scăpa de părul de pe corp trebuie să țineți cont de faptul că la fiecare epilare trebuie să folosiți o lamă nouă de ras și, nu este indicat să folosiți aparatul de ras al altei persoane. Părul trebuie ras în direcția opusă creșterii lui, iar anterior este nevoie ca pe piele să se aplice o spumă de ras care va ușura întreg procesul de epilare și va proteja împrotriva unor eventuale leziuni. Este la fel de important să se aplice o cremă hidratantă sau un ulei care să calmeze roșeața sau iritația.

Ca și în cazul cremei depilatoare, părul va crește la loc foarte repede și, cu cât vă răzuiți mai des, cu atât părul va crește mai gros. (5) 

Epilarea cu laser

Cunoscută și sub denumirea de „epilare definitivă”, nu înseamnă că odată ce apelați la această metodă sunteți scutiți de părul nedorit de pe corp. Există eventualitatea ca în momentul în care hormonii se modifică să apară pe zone anterior epilate definit fire de păr. Cu toate acestea, se consideră că epilarea cu laser sau cu lumină intens pulsată reduce firele de păr în proporție de 80-90%.

În condițiile în tot mai mulți bărbați caută să scape de părul de pe corp, există o varietate de metode de epilare, însă tehnicile eficiente și care nu afectează sănătatea pielii sunt de preferat atât pentru cei care optează pentru acestă procedură, cât și pentru medici.

Principalele metode utilizate în prezent pentru îndepărtarea părului implică utilizarea tehnicilor de electroliză sau a depilatoarelor chimice. Aceste tehnici implică o anumită durere, consumă mult timp și necesită un grad echitabil de expertiză în aplicarea lor și, în mod normal, nu garantează un efect permanent.

Utilizarea laserului în medicină este bine cunoscută. De exemplu, laserele sunt folosite în chirurgie. Laserele sunt folosite de mulți ani pentru a elimina tatuajele de pe suprafața pielii. În acest caz, o rază laser penetrează pielea și este absorbită și distruge particula de cerneală.

În ceea ce privește epilarea cu laser, un fascicul concentrat de lumină vizează părul. Lumina este absorbită de pigment, ceea ce dăunează foliculului suficient pentru a întârzia creșterea viitoare. Laserele pot indeparta parul din orice regiune, pe o perioadă de la cateva luni la câțiva ani, deoarece rezultatele difera mult de la o persoana la alta. (6)

Într-un studiu intitulat Topical Suspension‐assisted Q‐switched Nd:YAG Laser Hair Removal și publicat în jurnalul Dermatologic Surgery, coordonatorul  și-a propus să determine siguranța și eficacitatea clinică a unei acestei metode de îndepărtare a părului pe bază de laser.

Este vorba despre Q-Switch Laser-ul care în mod normal îndepărtează eficient toate tipurile de tatuaje corporale sau faciale, inclusiv pe acelea de la nivelul sprâncenelor, buzelor sau a ochilor.

La studiu au participat treizeci și cinci de voluntari sănătoși, adulți, care au fost supuși unui tratament de îndepărtare a părului în anumite zone ale feței, gâtului și axile. Un laser Nd: YAG a fost utilizat pentru a acționa asupra zonelor unde era localizat părul nedorit, după aplicarea unei soluții tipice pe bază de carbon.

Rezultatele au arătat că 20 de săptămâni mai târziu după această procedură, cei care au participat la studiu au avut cu 25% mai puține fire de păr, iar efectele adverse au fost minime și temporare.

Așadar, conform studiului apărut în anul 2013, terapia cu laser Nd: YAG reduce densitatea părului după un singur tratament. Avantajele includ viteza, ușurința tehnică și efectele adverse minime.

Recomandări înainte de epilare

 • Cu o zi înainte să vă epilați exfoliați ușor pielea folosind un scrub sau o perie de corp astfel încât să îndepărtați celulele moarte de pe corp. Dacă vă întrebați ce este peria de corp, ei bine aceasta este o metodă grozavă pentru a-ți exfolia corpul în fiecare zi, iar cei care optează pentru epilare cu laser vor găsi această metodă eficientă pentru subțierea firelor de păr de la rădăcină. De asemenea, peria de corp poate îmbunătăți și sistemul imunitar prin stimularea sistemului limfatic. (8)
 • Epilarea se realizează cel mai bine pe pielea care este curată, uscată și fără alte produse de îngrijire corporală. Spre exemplu, dacă vă epilați cu ceară în timpul verii și pielea este transpirată, aplicați în prealabil un strat subțire de talc pe piele.
 • Îndepărtați întotdeauna benzile de ceară în direcția opusă creșterii părului și amintiți-vă să lucrați în secțiuni mici.
 • Pentru a face lucrurile mai puțin dureroase, puteți tăia părul înainte de a-l epila, dar nu uitați să vă asigurați că are încă o lungime de cel puțin 1 cm.
 • În cazul în care pielea se înroșește și simțiți durere, apăsați pe zona afectată cu o compresă rece timp de câteva minute.
 • Dacă doriți să folosiți lama de ras este indicat să apelați la această procedură atunci când sunteți în cabina de duș, deoarece aburul și apa caldă  vor face firele de păr mai moi și mai ușor de îndepărtat.
 • Pentru un aspect mai natural, tundeți părul de pe corp folosind un aparat de tuns, în loc să-l radeți.
 • Atunci când folosiți crema depilatoare aveți grijă să faceți un test de alergie pe partea interioară a brațului pentru a vedea dacă sunteți sensibil la oricare dintre ingredientele cremei, iar după ce îndepărtați produsul flosiți multă aqpă pentru a vă asigură că pielea rămâne curată, fără urme de produs pe piele.
 • Nu faceți un tratament cu laser dacă aveți un bronz recent deoarece laserele pot viza uneori celulele pigmentare din piele.
 • Evitați să folosiți arome pe bază de alcool atunci când apelați la epilarea pe bază de ceară sau cremă epilatoare și orice activitate care provoacă transpirare accentuată timp de 24 de ore după epilare. Este vorba în acest caz despre dușuri calde și exerciții fizice.
 • Ca și în cazul bărbieritului, îngrijirea pielii după epilare este crucială dacă doriți să evitați erupțiile urâte. Cele mai multe forme de îndepărtare a părului, pot uneori să ducă la pete mici care se formează după una sau trei zile după aceea; acestea sunt adesea rezultatul foliculilor de păr blocați sub piele. (9)

Lucruri bine de știut

 • Epilarea la bărbați protejează împotriva mirosului de transpirație. Părul de la subraț este o zonă în care bacteriile se reproduc cu ușurință, stimulând astfel mirosul de transpirație.
 • În trecut, cînd ocupația principală a bărbaților era cea de vânători sau de culegători, părul de pe corp avea o serie de întrebuințări: de la a păstra căldura corpului până la a fi un semn al maturității sexuale. În prezent, deși părul corporal poate ajuta la reglarea temperaturii corpului în timpul sportului prin faptul că ajută la evaporarea transpirației, lucrurile s-au schimbat și nu trebuie să vă mai faceți griji pentru îndepărtarea părului nedorit. Cu toate acestea, are un rol vital părul din nas și din urechi care poate fi, în cel mai bun caz, doar tăiat.
 • Dacă credeați că părul de pe corp vă protejează de razele soarelui, ei bine, lucrurile stau exact invers. Picăturile mici de apă și transpirație tind să se lipească de firele de păr și să acționeze ca o lupă în lumina soarelui. Ele intensifică razele solare și fac ca pielea să se ardă mai mult. Dacă acest lucru nu este suficient, părul gros face, de asemenea, dificilă aplicarea cremei de protecție solară pe piele.
 • Un corp neted, fără păr este un avantaj competitiv imens pentru anumite sporturi, cum ar fi boxul, înotul și ciclismul. Potrivit forumurilor sportive, înotătorii care își rad picioarele sunt cu 0,06-0,07 la sută mai rapizi decât cei care nu se epilează. Este, de asemenea mai puțin probabil ca un corp să devină inflamat după leziuni sportive minore, deoarece nu există șanse ca părul masculin să ajungă în rană. (10)

Data actualizare: 25-06-2019 | creare: 03-08-2018 | Vizite: 42267
Bibliografie
1. Prima reclamă la aparate de ras pentru femei în care apare părul de pe corp. URL: https://glamour.ro/beauty/prima-reclama-la-aparate-de-ras-pentru-femei-care-apare-parul-de-pe-corp-13489247
2. Prelevance of Pubic Hair Grooming-Related Injuries and Identification of High-Risk Individuals in the United States. URL: https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2648859
3. Men's Body Hair Removal Guide. URL: https://www.fashionbeans.com/2017/mens-body-hair-removal-guide/
4. Ibidem.
5. Ibidem.
6. How does Laser Hair Removal Work? URL: https://www.fitnessmagazine.com/beauty/skin-care/how-does-laser-hair-removal-work/
7. Topical Suspension-assited Q-switched Nd: YAG Laser Hair Removal. URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1524-4725.1997.tb00407.x
8. The Benefits of Dry Body Brushing and Why yYou Should Start Doing It This Summer. URL: https://www.elle.com/uk/beauty/body-and-physical-health/a36493/dry-body-brushing/
9. Men's Body Hair Removal Guide. URL: https://www.fashionbeans.com/2017/mens-body-hair-removal-guide
10. The Smooth Truth: Your Body Shaving Questions Answered. URL: https://www.nivea.co.uk/advice/nivea-men/body-hair-to-shave-or-not-to-shave
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.