Celulele stem din mandibulă ar putea repara articulațiile
©
Autor: Airinei Camelia

Manipularea celulelor stem în mandibula animalelor cu artrita articulației temporo-mandibulare a dus la repararea cartilajului articulației. Un singur transplant la șoareci a generat în mod spontan cartilaj și os. Rezultatele acestui studiu sunt îmbucurătoare pentru pacienții care suferă de afecțiuni ale ATM, având în vedere că în prezent că opțiunile de tratament sunt limitate.
Cartilajul este o structură ce amortizează mișcările articulației, permițând o mișcare lină. În ATM se regăsește cartilaj fibros, de tipul celui întâlnit în menisc și in discurile intervertebrale. Fibrocartilajul nu se poate regenera, astfel încât leziunile lasă pacienții cu dizabilități permanente.
În cadrul mai multor experimente, cercetătorii au arătat că celulele stem din fibrocartilaj din articulație pot forma cartilaj și os, atât în laborator, cât și atunci când sunt implantate la animale. Celulele s-au maturizat spontan, fără a necesita agenți de creștere sau biomateriale. S-au folosi celulele proprii ale „pacientului”.
Echipa de medici a mai identificat un semnal molecular - Wnt - care epuizează celulele stem din fibrocartilaj și cauzează degenerarea cartilajului. Injectarea de sclerostină - molecula care blochează Wnt - în articulația temporo-mandibulară degenerată a animalelor a stimulat creșterea de cartilaj și vindecarea articulației. Pe viitor, se dorește găsirea unui medicament cu efecte secundare minime, ce poate fi injectat direct în articulație.
În plus, acest studiu se dorește a fi un punct de pornire pentru găsirea unor strategii de reparare a fibrocartilajului din alte articulații, inclusiv genunchi și discuri vertebrale.
Sursa: EurekAlert
Data actualizare: 08-11-2019 | creare: 13-10-2016 | Vizite: 2017
Bibliografie
Stem cells from jaw bone help repair damaged cartilage, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-10/cumc-scf100716.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Senzori care detectează mirosul neplăcut din gură
- Tehnică de înlocuire a organelor, cu rezultate favorabile în experimentele pe șoareci
- Inteligența artificială folosită pentru a semnaliza apariția și răspândirea agenților patogeni
- Cercetătorii descoperă cum se comportă proteinele în interiorul celulelor folosind inteligența artificială
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri foarte mari de maxilar și ureche
- Chist amigdale ?!
- Ma doare mandibula
- Problema articulatie temporo-mandibulara
- Nu pot deschide gura mai mult de jumate
- Artroza temporomandibulara dreapta
- Maxilar încleştat şi ganglion lateral la maxilar
- Zgomot in urechi cand mestec