Tratament inovativ pentru disfuncția articulației temporomandibulare

©

Autor:

Tratament inovativ pentru disfuncția articulației temporomandibulare
Aproximativ 25% dintre adulții din toată lumea - dintre care 90% sunt femei premenopauzale - suferă din cauza dificultăților în timpul mâncatului și vorbitului, probleme fiind cauzate de defectele cartilajul ce unește cele două mari oase ale maxilarului. Netrat, defectul progresează în osteoartrită.
Acum, o echipă de cercetători de la University of California, University of California, Davis și University of Texas Houston School of Dentistry a reușit să creeze un țesut ce poate fi implantat pentru a vindeca articulația temporomandibulară în opt săptămâni de tratament. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Science Translational Medicine.

Oamenii de știință au folosit modele animale pentru a preleva celule de cartilaj din țesutul coastelor, acestea fiind folosite pentru realizarea unui cartilaj de maxilar, cu ajutorului unui proces de „auto-asamblare” dezvoltat de autori. Noul cartilaj a fost apoi inserat pe cale chirurgicală în locul în care se afla defectul articulației, iar după după opt săptămâni s-a observat vindecarea în totalitate a defectelor în cartilajul temporomandibular al animalelor.

Procesul a fost de natură alogenă, ceea ce înseamnă că s-au folosit coastele unui animal pentru a repara articulația altuia. Teoretic, s-ar putea folosi și materialul propriu al pacientului (autolog), însă vindecarea zonei de prelevare ar prelungi cu mult întreaga procedură. Spre deosebire de organe și țesuturi, la cartilaj nu există riscul a fi respins de către organism.

Cercetătorii încearcă de decenii întregi să găsească un tratament eficient pentru această afecțiune debilitantă. Acest studiu reprezintă un prim pas pentru toate cercetările ce au drept scop vindecarea articulațiilor. Potrivit autorilor, procedura ar putea pe viitor fi utilizată și la vindecarea șoldului, genunchiului, sau a altor zone problematice.

Următorul pas îl reprezintă dovedirea siguranței tratamentului și a eficienței sale pe termen lung la animale. Apoi ar putea începe testele clinice pe oameni.

Sursa: MedicalXpress
Foto: Steve Zylius / UCI

Data actualizare: 22-06-2018 | creare: 22-06-2018 | Vizite: 1498
Bibliografie
Breakthrough treatment for crippling jaw disease created, link: https://medicalxpress.com/news/2018-06-breakthrough-treatment-crippling-jaw-disease.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele stem din mandibulă ar putea repara articulațiile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum