Cercetătorii americani au descoperit că microplasticele sunt prezente în laptele matern și în formulele de lapte praf

©

Autor:

Cercetătorii americani au descoperit că microplasticele sunt prezente în laptele matern și în formulele de lapte praf
Microplasticele (fragmente de plastic cu o dimensiune mai mică de cinci milimetri), un contaminant care există aproape pretutindeni în mediul înconjurător, au fost identificate de către oamenii de știință de la Universitatea din New York în țesuturile uterine, laptele matern și în formulele de lapte praf pentru sugari, potrivit unei lucrări recent publicate în revista Science of the Total Environments. Cercetări anterioare au arătat că microplasticele sunt prezente inclusiv în țesutul placentar și în fecalele sugarilor.
În studiul actual, care a inclus 18 grupuri de mamă-copil, cercetătorii și-au propus identificarea microplasticelor în mostre de țesut placentar, meconiu (primul scaun al bebelușilor), scaunul sugarilor, laptele matern și în diverse formule pentru sugari, folosind laserul cu infraroșu direct. De asemenea, cercetătorii au solicitat mamelor să răspundă în cadrul unui chestionar cu privire la utilizarea plasticului înainte și după nașterea copilului.

Analizele mostrelor colectate a dus la identificarea a șaisprezece tipuri de microplastice, unele dintre acestea, precum poliamidă sau poliuretan, identificate în toate probele colectate. Cele mai ridicate concentrații de microplastice au fost în meconiu, cu o abundență mediană de peste 50 de particule pe gram și în fecale, cu o abundență mediană de 27 particule/g. În laptele matern și în formulele de lapte praf, poliuretanul a fost cel mai frecvent contaminant, reprezentând peste jumătate din conținutul total de microplastice.

Consumul de alimente procesate ambalate în plastic, de fructe de mare, precum și de apă, a fost asociat cu o abundență mai mare de microplastice. În plus, un aport mai ridicat de lapte matern a determinat creșterea conținutului de microplastice din fecale. Potrivit autorilor, sursele posibile ale microplasticelor identificate în laptele matern sau în fecalele sugarului sunt în principal biberoanele, alăptarea sau jucăriile din plastic.

sursa: News Medical
foto: Deemerwha studio / Shutterstock.com

Data actualizare: 23-09-2022 | creare: 23-09-2022 | Vizite: 294
Bibliografie
Microplastics detected in placentas, infant feces, breastmilk, and infant formula, link: https://www.news-medical.net/news/20220921/Microplastics-detected-in-placentas-infant-feces-breastmilk-and-infant-formula.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •