Cercetătorii au descoperit mecanismul durerilor de cap asociate sevrajului alcoolic

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit mecanismul durerilor de cap asociate sevrajului alcoolic
În jur de 283 de milioane de indivizi la nivel global se confruntă cu probleme legate de consumul de alcool, o afecțiune gravă pentru care tratamentele actuale sunt insuficiente. Impactul financiar asupra societății este enorm, depășind 2 trilioane de dolari anual.
Yu Shin Kim, un expert în neuroștiințe de la Centrul de Științe ale Sănătății al Universității din Texas, San Antonio, evidențiază dificultățile asociate cu procesul de dezalcoolizare. Unul dintre simptomele severe care îngreunează procesul de reabilitare este cefaleea, ceea ce îi determină pe mulți să revină la băutură pentru a ameliora durerea, instaurând astfel un cerc vicios de dependență.

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Neuron, echipa de cercetare a lui Kim a descoperit un mecanism important care stă la baza acestor simptome. Un hormon de stres, numit factor de eliberare a corticotropinei (CRF), activează anumite celule imunitare, numite mastocite, localizate în membrana subțire sub craniul cunoscută ca dura mater. CRF se leagă de un receptor specific al mastocitelor, denumit MrgprB2.

După ce o persoană încetează să consume alcool, nivelurile de CRF cresc în hipotalamus și circulă prin sistemul vascular periferic până când ajung la dura mater. Acolo, se leagă de receptorul MrgprB2, declanșând o serie de reacții biochimice care duc la eliberarea de substanțe chimice ce provoacă dilatarea vaselor de sânge și activarea neuronilor senzitivi. Acest lanț de evenimente este responsabil pentru durerile de cap asociate cu sevrajul alcoolic.

Aceste descoperiri ar putea avea implicații majore pentru viitoarele cercetări în domeniul tulburărilor legate de consumul de substanțe, inclusiv a modalităților de combatere a simptomelor de sevraj. S-ar putea să fie posibilă dezvoltarea unui tratament farmacologic care să blocheze interacțiunea dintre CRF și receptorul MrgprB2, reducând astfel simptomele dureroase ale sevrajului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 31-10-2023 | creare: 31-10-2023 | Vizite: 362
Bibliografie
Scientists identify mechanism of alcohol withdrawal headaches, link: https://www.news-medical.net/news/20231030/Scientists-identify-mechanism-of-alcohol-withdrawal-headaches.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum