Cercetătorii au descoperit metale toxice în tampoanele igienice interne

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit metale toxice în tampoanele igienice interne
O cercetare a relevat că aproape jumătate din populația globală este biologic feminină și experimentează menstruația, iar utilizarea tamponelor este comună pentru gestionarea sângerărilor menstruale. Având în vedere că că țesutul vaginal este foarte absorbant, este crucial să se înțeleagă dacă utilizarea tamponelor poate duce la expunerea sistemică la substanțe chimice.
Studiul recent publicat în jurnalul Environment International de către cercetători din Statele Unite a investigat prezența metalelor în tampoanele utilizate de femeile aflate în perioada menstruală. Acest studiu a testat 30 de tampoane de la 18 linii de produse și 14 mărci diferite pentru 16 metale sau metaloizi și a comparat concentrațiile de metale pe baza caracteristicilor tamponelor.

Studiul a măsurat concentrațiile a 16 metale, printre care arsenic, bariu, calciu, cadmiu, cobalt, crom, cupru, fier, mercur, mangan, nichel, plumb, seleniu, stronțiu, vanadiu și zinc. Eșantioanele de tampoane au inclus mărci bine vândute în magazinele online, precum și mărci proprii ale unor lanțuri mari de retail din SUA, cu unele tampoane achiziționate și din Marea Britanie și Grecia.

Rezultatele au arătat că toate cele 16 metale au fost detectate în tampoane, cu concentrații semnificative de metale toxice precum cadmiu, plumb și arsenic. Concentrațiile de calciu și zinc au fost mai mari comparativ cu celelalte metale. Variabilitatea concentrațiilor de metale în tampoane a fost scăzută, însă a fost mare între diferite tipuri și mărci de tampoane.

Studiul a constatat, de asemenea, diferențe semnificative în concentrațiile de metale bazate pe caracteristicile tamponelor, cum ar fi între tampoanele organice și non-organice, între cele cu aplicator de carton sau fără aplicator și cele cu aplicator de plastic, precum și între mărcile de magazine și cele de nume, și între tampoanele cumpărate în SUA versus cele din Marea Britanie sau Europa.

Prezența plumbului în toate tampoanele testate este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că plumbul poate înlocui calciul în oase și poate persista în organism pentru o perioadă îndelungată, având un impact toxic asupra sănătății neurologice, renale, reproductive, imunologice, cardiovasculare și asupra dezvoltării.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate, urmate de implementarea unor reglementări stricte în fabricația tamponelor pentru a reduce riscurile pentru sănătate asociate cu expunerea la metale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-07-2024 | creare: 09-07-2024 | Vizite: 249
Bibliografie
Are your tampons poisoning you? Study findings 16 metals in widely available tampon brands, link: https://www.news-medical.net/news/20240708/Are-your-tampons-poisoning-you-Study-findings-16-metals-in-widely-available-tampon-brands.aspx

Image by Karolina Kaboompics on Pexels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum