Cercetătorii au identificat gena asociată cu pierderea auzului cauzată de înaintarea în vârstă

©

Autor:

Cercetătorii au identificat gena asociată cu pierderea auzului cauzată de înaintarea în vârstă
Un program amplu de screening a identificat mai multe gene asociate cu afecțiunile cauzate de înaintarea în vârstă, cum ar fi pierderea auzului, degenerarea maculară și osteoartrita. Cercetarea pe animale a fost publicată în revista Nature Communications și ar putea reprezenta baza unor studii echivalente pe genele umane, ceea ce ar putea duce la crearea unor programe de screening ce identifică din timp riscul de a dezvolta o boală cauzată de îmbătrânire, cu ani de zile înainte de apariția primelor simptome.

Factorul legat de vârstă este implicat în mai multe afecțiuni, ca diabetul, bolile cardiovasculare, pierderea auzului, demența și altele, însă sunt și gene care ne fac mai susceptibili la apariția acestor boli. Cercetătorii de la Medical Research Council (MRC) Harwell au explorat această influență a genelor, despre care nu se știa foarte multe.

Oamenii de știință au introdus mutații noi în poziții aleatorii în genele șoarecilor înainte de a se naște, apoi le-au monitorizat sănătatea pe parcursul vieții. În momentul în care a apărut o boală legată de înaintarea în vârstă s-a investigat care este gena care a suferit mutații. Astfel a fost identificată gena Slc4a10, aceasta fiind legată pentru prima dată de deteriorarea auzului cauzată de îmbătrânire.

Identificarea acestei gene și a altora legate de afecțiuni instalate mai târziu în viață ar putea deschide calea investigării acelorași gene la oameni, pentru a vedea dacă mutații survenite natural au efecte similare. Pe viitor, screeninguri ce identitică mutații ale genelor la oameni ar putea prezice dezvoltarea anumitor afecțiuni, lucru ce ar permite dezvoltarea unor noi terapii și intervenții specifice timpurii.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 27-12-2019 | creare: 19-08-2016 | Vizite: 1149
Bibliografie
Researchers identify gene associated with age-related hearing loss, link: https://medicalxpress.com/news/2016-08-gene-age-related-loss.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: