Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare

©

Autor:

Tratament mai puțin invaziv - eficient pentru durerile lombare
Potrivit unui nou studiu, majoritatea pacienților care au urmat un tratament pe bază de radiofrecvență pulsatorie sub ghidaj imagistic pentru durerea sciatică și lombară au raportat dispariția durerii.

Durerea lombară este o afecțiunea răspândită care afectează peste 80% dintre populația globului, fiind responsabilă de majoritatea invalidităților legate de locul de muncă. O cauză importantă de durere lombară care poate iradia în picioare este hernia de disc compresivă.

Deși durerea de spate este în mod tipic de scurtă durată, la aproximativ 20% dintre pacienții cu durere lombară acută aceasta progresează până la durere cronică, ce persistă timp de 1 an sau chiar mai mult.

Studiul a inclus 80 de pacienți cu durere lombară aparută de cel puțin 3 luni, cauzată de o hernie de disc și care nu s-a remis sub tratament medicamentos sau terapie fizică. Pacienții au fost supuși unei proceduri de radiologie intervențională mai puțin invazivă, în cadrul căreia, sub control imagistic (tomografie computerizată), s-a introdus un ac până la discul inflamat și rădăcina nervului. Apoi s-a introdus o sondă până la nivelul vârfului de ac, cu eliberare de radiofrecvență pulsatorie pe zona afectată timp de 10 minute.

Rezultatele studiului au arătat că 81% dintre pacienții tratați nu mai resimțeau durere dupa 1 an de la acest tratament iar 90% nu mai necesitau intervenție chirurgicală. Doar 6 dintre pacienți au avut nevoie de o a doua sesiune de radiofrecvență pulsatorie. Deoarece este utilizată energie electrică de slabă intensitate, nu există leziuni termice iar pacienții își pot relua activitățile obișnuite în interval de o zi.

Evoluția tehnologică în domeniul tratamentelor sub ghidaj imagistic poate ajuta un număr important de pacienți să evite tratamentul chirurgical.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 23-02-2018 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 3124
Bibliografie
Less invasive therapy relieves low back pain, study states, link: https://www.news-medical.net/news/20171204/Less-invasive-therapy-relieves-low-back-pain-study-states.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
  • Sfaturi pentru persoanele cu dureri lombare
  • Exerciţii recomandate pentru durerea lombară
  •