Cititul poate prelungi viața

©

Autor:

Cititul poate prelungi viața
În pofida creșterii popularității dispozitivelor e-book reader precum Kindle, cărțile tipărite se vând în număr tot mai mare și există numeroase studii care atestă beneficiile cititului pentru sănătate. Acum însă, cercetătorii de la Yale University School of Public Health au mers mai departe, afirmând că citirea cărților poate adăuga până la doi ani la speranța de viață și cu cât citiți mai mult cu atât este mai bine.

Studiul publicat în revista Social Science & Medicine a analizat datele aparținând a 3.635 de persoane care au participat la studiul Health and Retirement Study - un sondaj național realizat la fiecare doi ani în Statele Unite, la care participă aproximativ 20.000 de persoane în vârsta de peste 50 de ani. Toți participanții la studiu au declarat obiceiurile privind cititul, aceștia fiind urmăriți în medie pe parcursul a 12 ani.

Comparativ cu adulții care nu au citit cărți, cei care au citit până la 3 ½ ore pe săptămână au avut cu 17% mai puține șanse să moară în cei 12 ani în care au fost urmăriți, iar cei care au citit mai mult de 3 ½ ore pe săptămână au avut cu 23% mai puține șanse să moară.

Per total, adulții care au citit cărți au trăit cu aproape doi ani mai mult decât persoanele care nu au citit. Și cei care au citit reviste și ziare au avut o rată de supraviețuire mai mare, dar efectul a fost mult mai redus decât în cazul celor care citeau cărți.

Cercetătorii nu au specificat mecanismele prin care cititul cărților poate prelungi viața, însă aceștia speculează că are legătură cu beneficiile cognitive - un studiu publicat in 2013 a concluzionat că cititul cărților poate îmbunătăți conectivitatea celulelor din creier.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 24-01-2019 | creare: 08-08-2016 | Vizite: 1449
Bibliografie
Reading books could increase lifespan, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312167.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează cititul capacitatea cognitivă și gândirea
  • Cititul îmbunătățește funcția vizuală a creierului
  • Importanța cititului (conform studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum